Председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић најавио је на данашњој конференцији за новинаре да ће званичан Предлог новог Пословника Скупштине Града Новог Сада ускоро ући у скупштинску процедуру, те да ће након тога бити упућен и Скупштини града на разматрање. Председник новосадског парламента је, говорећи о Пословнику као централном документу за рад Скупштине, објаснио да је за сада нацрт Пословника, који представља незваничан документ, подељен свим одборничким групама, да су се поједине одборничке групе одазвале позиву и упутиле сугестије на нацрт, а да су поједини унапред одбили било какав рад на документу из којег би требало да проистекне званичан скупштински акт.

– Циљ нацрта је био да што више одборничких група учествује у договорима, како би што више одборничких група стало иза званичног предлога Пословника, пре уласка у скупштинску процедуру – прецизирао је Јелушић, наводећи да је тражио од скупштинске службе да направи нацрт Пословника као нешто што представља незваничан документ за усаглашавање ставова што је могуће више одборничких група.

Такав незваничан документ, према његовим речима, подељен је одборничким групама са молбом да се доставе писане примедбе, а након евентуалног усаглашавања, примедбе би биле уважене и уврштене у званичан документ, Предлог Пословника који иде у скупштинску процедуру.

На конференцији за новинаре учествовали су још и некадашњи председници Скупштине града Јелена Црногорац и Александар Јовановић, као и заменица актуелног председника Бранка Бежанов.

06-10-16

Говорећи о унапређењу рада Скупштине по питању увођења потпуног електронског система у новосадски парламент, Јовановић је истакао да му је драго што се у нацрту предвиђа даље модернизовање Скупштине, што је наставак и степеница више од електронског гласања, уводеног док је он обављао функцију председника. Он је додао да је Лига социјалдемократа Војводине дала на нацрт сугестије техничке природе, оценивши такав приступ као конструктиван, што за циљ има добијање доброг Пословника који ће функционисати за све одборнике и одборнице.

– Пословник је такорећи жива ствар, он се мења, као што и сваки мандат Скупштине има своје специфичности. Зато и не видим ништа лоше да се то деси – поручио је Јовановић.

Некадашња председница Скупштине Јелена Црногорац казала је да је имала прилике да уочи злоупотребе појединих одборника у рекламирању повреде Пословника, рекавши да се често због тога не може изгласати ни Дневни ред седнице.

– Пословник свакако треба да се мења и уколико дође до промене, сигурно ће доћи до конструктивнијег и ефикаснијег рада Скупштине – казала је Црногорац.

Према речима заменице председника Скуштине Бранке Бежанов, суштина доношења новог Пословника је ефикаснији рад градског парламента.

– Нови сазив Скупштине, на челу са председником Здравком Јелушићем, жели да употпуности унапреди градски парламент и учини га што бољим за рад. Уводи се нови информациони систем и на тај начин што ће сваки одборник у сваком тренутку моћи да приступи и сазивима седница и комплетном материјалу за седнице. То је нешто што мора да се имплементира и у нови Пословник – објаснила је Бежанов.

Осврћући се на ограничавање времена за расправу, она је објаснила да се ограничавањем времена по тачки дневног реда, уместо по говорнику, упућује на конкретну тему дневног реда, која се тиче грађана Новог Сада.

На крају, председник Скупштине Здравко Јелушић, оценио је да је Пословник једнако важан за све одборнике, било да су део опозиције или позиције, устврдивши да се не може у име демократије дозволити да Пословник буде дискриминаторски за једну или за другу страну.