Музичка омладина Новог Сада, Удружење пензионера Града Новог Сада и новинар Ненад Ћаћић предложени су за добитнике Октобарске награде за 2016. годину, док су мајстор Лукачи Лајош, који 27 година брине о сату на Петроварадинској тврђави, и директор Гимназије “Јован Јовановић Змај” др Радивоје П. Стојковић предложени за овогодишње лауреате Новембарске повеље, изјавила је на данашњој конференцији за новинаре председница Комисија за обележавање празника, доделу признања и међуградску сарадњу у земљи и иностранству и заменица председника Скупштине Града Новог Сада Бранка Бежанов.

Поред предложених кандидата за највиша градска признања, на данашњој седници Комисије такође је прихваћена иницијатива градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића и Градског већа да лекар и хуманиста проф. др Жан Пјер Лоц, директор онколошке болнице Тенон у Паризу буде проглашен за почасног грађанина Новог Сада.

Професор др Жан Пјер Лоц је интерниста онколог, председник Француске Националне групе за микрометастатске болести, главни истраживач неколико клиничких трајала у лечењу солидних тумора Федеративног Националног Центра за борбу против карцинома, научни координатор Асоцијације за истраживања у онкологији болнице Тенон, визитинг професор Медицинског факултета Универзитета у Новом Саду, као и копредседник Француско-српског онколошког удружења. У иницијативи се наводи да проф. др Жан Пјер Лоц, током дугог низа година, помаже Новосађанкама и Новосађанима, едукујући наше лекаре онкологе из Института за онкологију Војводине, вршећи бесплатне прегледе и консултације, али и донирајући најсавременије лекове и помагала из области онкологије. Проф. др Жан Пјер Лоц организовао је стручне боравке и стажирање студената Медицинског факултета у болници Тенон, а истовремено предано ради на унапређењу односа између Републике Француске и Републике Србије, односно Париза и Новог Сада. Добитник је награде за животно дело из домена онкологије, коју му је додели Република Француска 2005. године. Проф. др Жан Пјер Лоц је својим целокупним радом, заслугама, којима је остварио највиша достигнућа у сфери онкологије и преношењем нових сазнања ради добробити грађана и грађанки Новог Сада, као и развоја те области медицине у нашем граду и земљи, заслужио ово високо признање, наводи се у иницијативи.

Како је објаснила Бежанов, о предложеним кандидатима за највиша градска признања, као и иницијативи за проглашење почасног грађанина Града Новог Сада изјасниће се одборници и одборнице Скупштини града, на свечаној седници.

Октобарска награда Новог Сада додељује се за изузетна остварења у областима науке, културе и уметности, односно свих видова стваралаштва, публицистике и новинарства у свим облицима информисања, планирања и уређења простора и насеља, архитектуре и градитељства, проналазаштва, развоја нових технологија и усвојених нових технолошких система, унапређења и заштите животне средине, просвете и развоја школарства, спорта и постигнутих спортских резултата, здравства и здравствене заштите и социјалног и хуманитарног рада. Новембарска повеља  додељују се грађанину и групи грађана за неговање демократских традиција и јачању заједништва грађана и грађанки Новог Сада, привредни развој, духовно стваралаштво, здравствену и социјалну заштиту, просвету и спорт и друге делатности, хуманитарне и добротворне активности и испољавање храбрости у ванредним ситуацијама, спасавање људских живота и спречавање материјалних штета.