Међународни фестивал иновација знања и стваралаштва “Тесла фест” отворен је данас у ЈП СПЦ “Војводина”. “Тесла фест”, 30. по реду, отворио је председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић, поручивши учесницима да код сваког ко присуствује догађају, који носи име нашег највећег проналазача, а свакако и једног од највећих у светским оквирима, треба да буди осећај поноса.

– Никола Тесла није само човек, он је звезда водиља за све оне који имају снове и верују да снови могу постати стварност, али на опште добро, на добро свих људи на овој планети. Зато је овај догађај битан за овај град, ову државу, али и за све оне који ће проћи кроз конференције, изложбе, едукације и друге пратеће садржаје “Тесла феста”, да их увери да могу бити Тесла и да би се томе он сам много радовао – поручио је Јелушић.

Он је истакао да ће они који знају шта је обртно магнетно поље признати колико је то једноставан процес са једне стране, али колико је било генијално препознати ту једноставност и покренути том идејом електрификацију једне планете у свемиру.

– Надамо се да ће неко од учесника “Тесла феста” отићи и даље од самог Тесле, помоћи човеку да насељава и осветљава друге планете, а ако не буде схваћен, мислим да треба да му се сви унапред извинемо за сваки случај – казао је председник новосадског парламента.

Током “Тесла феста” одржаће се изложба проналазака, нових производа и технологија, потом изложба индустријског дизајна, жигова, ознака географског порекла и робних марки, такмичење-смотра техничког стваралаштва, међународна конференција о иновацијама и интелектуалној својини, као и додела награда и признања. “Тесла фест” траје до 15. октобра.