Република Мађарска подржава Нови Сад за европску престоницу културе 2021. године и нада се позитивној оцени по наш град, након сутрашње одлуке у седишту Европске комисије у Бриселу, истакнуто је на данашњем састанку председника Скупштине Града Новог Сада Здравка Јелушића, државног секретара у министарству културе и информисања Републике Србије Новице Антића и државног секретара за културу Републике Мађарске др Петера Хопала. На данашњем састанку је подвучено да се концепт Новог Сада за европску престоницу културе заснива на веома интензивном и садржајном програму, те да су културне вредности које се гаје у Новом Саду – културне вредности Европе.

Посета делегације Републике Мађарске уприличена је уочи сутрашње одлуке који ће од градова из држава које су у поступку прикључивања Европској унији понети титулу европске престонице културе, а финалисти су, као што је познато, Нови Сад и Херцег Нови.

????????????????????????????????????

– Ова подршка нам је веома значајна јер печат Граду Новом Саду, каквог га данас познајемо, највише су дали српски и мађарски народ – поручио је председник Скупштине града Здравко Јелушић, истакавши да “верујемо да ће Нови Сад бити европска престоница кулутре”.

Државни секретар за културу Републике Мађарске др Петер Хопал објаснио је да је Мађарској веома стало да се Европи презентује културне вредности које обитавају у њеном централном делу, прецизирајући да пре свега мисли на Румунију, односно Темишвар, који је недавно изабран за европску престоницу културе 2021. године из земље чланице ЕУ, као и на Србију, односно Нови Сад, као кандидата из земље која је у поступку прикључивања ЕУ. Он је подсетио да су током процеса кандидовања Нови Сад и Темишвар потписали споразум о сарадњи и разумевању, рекавши да сматра да ће такав документ бити један од снажних аргумената за доношење одлуке да и Нови Сад, поред Темишвара, постане европска престоница културе 2021. године.

– Таква синергија два града представља једно културно добро које желимо представити Европи. Данас сам допутовао из Будимпеште да бих подржао Град Нови Сад да стекне титулу европске престонице културе 2021. године – подвукао је др Петер Хопал.

Државни секретар Министарства културе и информисања Новица Антића захвалио се у име Владе Републике Србије на пруженој подршци. Он је казао да би избор Новог Сада за европску престоницу културе било признање и Републици Мађарској, јер је у Нови Сад уткана и мађарска култура.

– Овај град није само прост збир различитих вера, обичаја, традиција, већ резултат свега тога. Такво јединство у разноликости заслужује да се представи Европи – истакао је Антић.

Поред државних секретара две земље и председника Скупштине, у разговорима су учествовали и помоћница министра за културу и информисање Републике Србије Асја Драча Мунтеан, представници Организационог одбора Нови Сад 2021 Душанка Манић, Рита Кинка и Мартон Мехеш, генерални конзул Републике Мађарске у Суботици Јанош Бабић, директор Мађарског културног института “Collegium Hungaricum” у Београду Јанош Деже, одборник Скупштине Града Новог Сада Ђула Киш, као и начелница Градске управе за културу Весна Срданов.