Међународни симпозијум “Превенција саобраћајних незгода на путевима 2016”, који окупља многобројне домаће као и стручњаке из иностранства, отворен је данас у Мастер центру Новосадског сајма. Симпозијум, 13. по реду, свечано је отворио председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић, поздрављајући присутне у име градоначелника Новог Сада и своје лично име.

– Нови Сад ће сигурно бити отворен за идеје и предлоге стручњака из ове области, али исто тако очекујемо иницијативе од науке, очекујемо да видимо где то локална самоуправа треба да обрати пажњу – поручио је учесницима симпозијума председник Скупштине града Здравко Јелушић.

Као круцијално решење за побољшање безбедности у саобраћају, Јелушић је навео рад на широком, свеобухватном пројекту промене свести код људи, те да се то мора чинити већ са децом, “како би за десет или 15 година друштво имало другачију свест по овом питању”.

– Овакви симпозијуми јесу место да се мења свест, да се утиче на оне који доносе одлуке, на оне који ће потенцијално променити законе – прецизирао је председник новосадског парламента, додајући да се репресивним мерама само једно време могу заустави или смањити потенцијалне негативне појаве, попут саобраћајних акцидената, удеса и незгода.

Председник Скупштине града захвалио се и професору др Милан Инићу, који се бави овом тематиком читав живот и захваљујући коме симпозијум има међународни карактер, те дугогодишњу традицију одржавања у Новом Саду.

На симпозијуму, који се сматра најугледнијим стручним скупом из ове области у овом делу Европе, биће презентовано 45 радова, на којима је радило 80 аутора и коаутора, од чега 30 страних стручњака.

Организатори симпозијума су Факултет техничких наука Универзитета у Новом Саду, Саобраћајни факултет Универзитета у Београду, Факултет за грађевину, саобраћајно инжењерство и архитектуру Универзитета у Марибору, Висока техничка школа у Нишу, Интернационални центар за безбедност саобраћаја, Криминалистичко-полицијска академија из Земуна и Удружење за безбедност саобраћаја Србије.