Канцеларија за дечија ауто-седишта, која има за циљ едукацију родитеља о правилном коришћењу дечијих ауто-седишта, као и уступање ауто-седишта самохраним родитељима и родитељима са ниским примањима, отворена је данас у Дому здравља “Јован Јовановић Змај”. Канцеларија се налази на Одељењу педијатрије поменутог Дома здравља, а током посете и отварања Канцеларије председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић поручио је да сви заједно морамо препознати потребу за мењањем саобраћајне културе.

– Ово је први корак на правом месту. Од рођења детета, преко предшколског и школског узраста, до времена када се постаје прави учесник у саобраћају. Ми морамо препознати потребу да мењамо саобраћајну културу, а она ће се мењати радом и то од рођења – истакао је председник Скупштине града Здравко Јелушић.

24-11-16-1

Он је напоменуо да тренутна администрација Новог Сада, као и градоначелник Новог Сада, желе да се безбедност саобраћаја у Новом Саду подигне на виши степен и да се на томе непрекидно ради.

– Како преко невладиних институција, као што је Центар за промоцију безбедности саобраћаја или преко компанија, као што је НИС помогао овај пројекат, тако и преко Града који ће и убудуће подржавати овакве активности – казао је Јелушић.

Канцеларија је део пројекта “Безбедност се учи пре првих корака – Канцеларија за дечија ауто-седишта”, који реализује Центар за промоцију безбедности саобраћаја, уз финансијску подршку НИС-а, а у оквиру програма “Заједници заједно”. Председница Центра Марија Јовановић захвалила се НИС-у на помоћи, као и Граду Новом Саду и Дому здравља “Нови Сад”, на подршци и уступљеним просторијама.

– Основна идеја Канцеларије је да буде доступна заинтересованим родитељима и свима онима који желе да добију информације о правилном коришћењу дечијих ауто-седишта. Наш главни циљ је да унапредимо свест грађана – прецизирала је Јовановић.

Како је објашњено, Канцеларија ће 60 дечијих ауто-седишта категорије 0+ (од 0 до 13 килограма) бесплатно уступити самохраним родитељима и родитељима са ниским примањима, који имају обавезу да седишта врате када их деца прерасту, како би могла даље да се користе.

24-11-16-2

Отварање Канцеларије наишло је на подршку Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије, а помоћник директора Агенције Зоран Алимпић подвукао је да препознаје значај оваквих активности.

– У претходне три године 35 деце изгубило је живот, више од четири и по хиљаде деце повређено је у саобраћајним незгодама, а 50 одсто деце страдало је док су били путници у возилима – објаснио је Алимпић.

Он је додао да се значај акције огледа и у томе што се први пут едукују родитељи о томе како се правилно користе дечија седишта.

– Чињеница је да родитељи у више од 80 одсто случајева не користе ауто-седишта на адекватан начин – упозорио је Алимпић.

Помоћница директора Дома здравља “Нови Сад” др Љерка Попов истакла је да јој је велика част што се Канцеларија отвара управо у овој здравственој установи и то у просторијама Службе за здравствену заштиту деце.

– Безбедност наших најмлађих је најважнија – закључила је др Попов.