Чланице и чланови Савета за културу на данашњој седници подржали су Предлог одлуке о финансирању пројекта „Нови Сад 2021-Европска престоница културе“.

Пројекат „Нови Сад 2021-Европска престоница културе“ којим се Град Нови Сад кандидовао у програму Европске уније под називом „Европска престоница културе“ и на основу ког је Одлуком Панела независних стручњака Европске комисије именован за Европску престоницу културе 2021. године финансираће се делом из средстава буџета Града Новог Сада, укључујући и трансфере од других нивоа власти, односно из буџета Републике Србије и буџета Аутономне покрајине Војводине, као и из других извора.

Како је на седници наглашено, титула Европске престонице културе може донети огромну корист култури града, појачати социјално-економске аспекте и пружити могућност да се регенерише град и поправи положај на европској и међународној сцени. Она је ствар престижа, али исто тако и средство за брз и свеобухватан развој одабраног града и због тога је значај изузетно велик за све његове грађане и све структуре, од привредних преко културних до политичких.

Финансијски план Пројекта садржи планирана средства за оперативне трошкове и средства за капитална улагања по годинама реализације од 2017. до 2021. године, а утврђено је да ће се 75% оперативних трошкова распоредити за програмске трошкове, 13% за трошкове маркетинга и комуникације и 12% за накнаде за рад и друге административне трошкове. Са реализацијом овог Пројекта неопходно је почети 1. јануара 2017. године.