Конференција “Прекини тишину”, организована поводом обележавања десет година постојања Сигурне женске куће Центра за социјални рад, одржана је данас у Скупштини Града Новог Сада. Конференцији су присуствовали стручњаци из области социјалне заштите, представници Града Новог Сада и полиције, а председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић, обраћајући се присутнима, нагласио је да је застрашујуће да свест појединих мушкараца није еволуирала до тог нивоа да разумеју да особа са којом је неко засновао породицу има право на сопствени избор.15-12-16-1

– Зато и догађаји, који ужасавају све нормалне људе и због којих жене морају да беже у сигурне куће, јесу оно што морамо да променимо. Пре свега морамо да променимо свест код људи, јер свака особа има право на живот и на избор – поручио је председник Скупштине града Здравко Јелушић.

Сигурна женска кућа је почела са радом 15. децембра 2006. године као пројектна активност Града Новог Сада, Градске управе за социјалну и дечију заштиту поверена на реализацију Центру за социјални рад. Сигурна женска кућа у Новом Саду је прва Сигурна женска кућа отворена у Војводини, а њен рукодилац Нада Падејески Шекеровић, истакла је да је ова установа до сада збринула велики број жена, жртава насиља у породици.

– За помоћ Сигурној женској кући обратила се 7491 особа, а збринули смо 1285 особа, жена и деце жртава насиља у породици – прецизирала је Падејски Шекеровић.

На конференцији поводом обележавања 10-годишњице постојања Сигурне женске куће учествовали су и представници полиције, а руководилац малолетничке деликвениције и координатор за насиље у породици у Полицијској управи Нови Сад Далиборка Војводић Томовић, истакла је да су у првих 11 месеци 2016. године поднете 443 кривичне пријаве за породично насиље, као и да је у првих девет месеци ове године поднето 335 захтева за покретање прекршајног поступка.15-12-16-2

Смештај у Сигурној женској кући намењен је одраслим жртвама насиља у породици и њиховој деци оба пола која су директно или индиректно изложена насиљу. Услуга прихватилишта се пружа жртвама психолошког, физичког, сексуалног, економског насиља или насиља прогањањем од стране члана и чланова породице. Капацитет прихватилишта обухвата 20 смештајних места за жене и децу. Корисници у Сигурној женској кући могу боравити најдуже шест месеци.