Скупштина Града Новог Сада и у наредној години наставиће са активним радом, а у следећој години очекује се и наставак дигитализације рада градског парламента, најављено је на данашњој, годишњој конференцији за новинаре, коју су одржали председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић, заменица председника Бранка Бежанов и секретар Скупштине Марко Радин.

Како је председник новосадске Скупштине Здравко Јелушић истакао, од како је конституисан нови сазив, јуна ове године, одржано је 12 седница, а предстоји да се одржи још једна.

– У шест месеци одржали смо готово више седница него што је био годишњи просек у претходним годинама. Скупштина не сме и неће бити место где се лагерује материјал, већ ће активно радити како би се усвајали документи који су од значаја за Нови Сад – подвукао је Јелушић.27-12-16-1

Он је најавио да ће се први пут донети календар са прецизираним датумима редовних седница за наредну годину.

– За следећу годину планирамо 18 редовних заседања и већ кроз овај календар најављујемо наставака интензивног рада Скупштине – објаснио је Јелушић.

Сумирајући активности Скупштине у претходних пола године, председник градског парламента је издвојио три ствари, усвајање новог Пословника, који је донео ефикаснији рад парламента, потом реконструкцију Велике сале Скупштине, чиме су испуњени законски прописи о безбедности, али и приступачности особа с инвалидитетом и израда новог сајта, који је пуштен данас у рад на адреси skupstina.novisad.rs.

Заменица председника Скупштине града Бранка Бежанов истакла је да се на дневним редовима 12 одржаних седница у овом сазиву нашло 363 тачке. У 12 седница донето је 119 одлука, 284 решења, 78 извештаја, десет закључака, седам планова, један програм и једна стратегија. Како је Бежанов објаснила, седнице су укупно трајале 76 часова, највише тачака, 96, било је на 5. седници, 22. јула, а најмање, четири, на 12. седници, 14. децембра. Она се осврнула и на најважније одлуке које су донете у новом сазиву.27-12-17-2

– У њих потпадају одлуке које се односе на кандидатуру и проглашење Новог Сада за европску престоницу културе 2021. године, потом одлуке о буџету и изменама буџета, нови Пословник Скупштине, као и одлука о јавно-приватном партнерству ЈКП “Стан” – казала је Бежанов.

Презентујући нови сајт, секретар Скупштине града Марко Радин, објаснио је да је циљ био да се на што модернији и савремен начин представе активности Скупштине града. Како је казао, нови сајт је садржајни, али и јаснији, једноставнији и прегледнији за посетиоце од претходног. За разлику од старог сајта, садржај нове интернет презентације видљив је и прилагођен различитим уређајима, попут рачунара, лап-топова, таблета или мобилних телефона. Он је навео и новине у односу на претходни сајт, као што су видео архива, садржаји о првим челницима градског парлманета, почасним грађанима Новог Сада, међународна сарадња, документи и дневни редови са претходних седница и друго. Нови сајт, који се налази на адреси skupstina.novisad.rs, доступан је за посетиоце од данас, док ће се током дана обавити редирекција са старе на нову интернет презентацију.

На конференцији је најављено и да ће се последња седница Скупштине Града Новог Сада, са предлогом буџета као главном тачком, одржати сутра, са почетком у 10 часова.