Дечија ауто-седишта, која се у оквиру пројекта “Безбедност се учи пре првих корака – Канцеларија за дечија ауто-седишта” деле самохраним и родитељима са ниским примањима, уручена су данас у Скупштини Града Новог Сада. Пројекта реализује Центар за промоцију и безбедност саобраћаја, уз финансијску подршку НИС-а, у оквиру програма “Заједници заједно”. Пројекат су подржали Град Нови Сад и Дом здравља “Нови Сад”, а данашњем уручењу ауто-седишта присуствовао је и председник Скуштине Града Новог Сада Здравко Јелушић, који је подсетио на најаву да ће Скупштина града увек бити отворена за све скупове и догађаје који воде ка унапређењу квалитета живота у граду.11-01-2016-1

– Сигурно да безбедност саобраћај јесте један од аспеката на којем треба посебно радити и данашњи догађај ми у Скупштини видимо у том светлу. Морамо да се захвалимо Центру за промоцију и безбедност саобраћаја за овакву акцију и што су одлучили да се данашњи догађај одвија под кровом Скупштине Града Новог Сада – поручио је председник новосадског парламента Здравко Јелушић.

Члан Градског већа за саобраћај и путеве Александар Кравић истакао је ће Град Нови Сад наставити да подржава овакве пројекте и акције који за циљ имају унапређење безбедности у саобраћају.

– Безбедност свих учесника у саобраћају је изузетно важна, а поготово кадa су у питању деца и зато је значај правилног коришћења ауто-седишта немерљив – рекао је Кравић.

Канцеларија за дечија ауто-седишта отворена је у новембру у Дому здравља “Јован Јовановић Змај” на одељењу педијатрије, а председица Центра за промоцију и безбедност саобраћаја Маријана Јовановић, истакла је да je до сада одржано 17 предавања о коришћењу дечијих ауто-седишта, на којима је присуствовало 121 родитељ, док је 18 радитеља потражило савет у вези са правилном употребом дечијих ауто-седишта.11-01-2016-2

На данашњој додели уручено је 12 ауто-седишта, док ће у оквиру пројекта бити подељено укупно 60. Како је речено, активности Центар препознали су и у Агенцији за безбедност саобраћаја Републике Србије, која је донирала 10 дечијих ауто-седишта, како би се обезбедила одрживост пројекта. Ауто-седишта, категорије 0+ (од 0 до 13 килограма), бесплатно ће се уступити самохраним родитељима и родитељима са ниским примањима, који имају обавезу да седишта врате када их деца прерасту, како би могла даље да се користе.