Председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић разговарао је данас са делегацијом братског Града Гомеља из Белорусије о успостављању културне и образовне сарадње Новог Сада и Гомеља.

Поздрављајући госте, председник Јелушић је нагласио да је велики број делегација градова, а нарочито градова побратима, поводом 1. фебруара Дана Града, посетио Нови Сад, “чиме су нам указали велику част”.02-02-17-1

– Без обзира што је ових дана слављеничка атмосфера, ми смо желели да те посете искористимо и за корисне и конструктивне разговоре о наставку досадашње и успостављању нове сарадње. Ово је први у низу таквих састанака и веома је значајан, јер се односи на успостављање сарадње између ученика и наставника Гимназије “Јован Јовановић Змај” са гимназијама у Гомељу, а планирана је и размена ученика – најавио је Јелушић.

У делегацији Града Гомеља били су Алејников Дмитриј, управник администрације Совјетског реона Града Гомеља, Забјако Владислав, директор трговинског центра и Терешко Александр, главни лекар Института за онкологију. Начелник Алејников је захвалио на топлом гостопримству и истакао је значај успостављања културне и образовне сарадње, јер наша два братска народа повезују многе сличности, а разменом ученика у наступајућем периоду та сарадња би знатно ојачала.02-02-17-2

Разговору су присуствовали и секретар Скупштине Града Новог Сада Марко Радин и директор Гимназије “Јован Јовановић Змај” Радивоје Стојковић, који је најавио да ће у прву посету ићи хор ове Гимназије, који ће представити богатство нашег музичког и културног света и нагласио да је ова сарадња веома значајна и због ученика који уче руски језик и због ђака који део наставе слушају на руском језику, а захвалио се и председнику Јелушићу и градоначелнику Милошу Вучевићу на подршци коју Град пружа Гимназији.