Новосадски полумаратон, 24. по реду, одржаће се у суботу, 1. априла, а старт трке заказан је на Тргу слободе од 10 часова. На овогодишњи полумаратон до сада се пријавило више од 750 учесника, а организатори очекују да тај број достигне више од хиљаду такмичара и такмичарки.20-03-17-1 Председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић на данашњој конференцији за новинаре позвао је Новосађане да се придруже тркачима и узму учешће на полумаратонској трци, а новосадске возаче замолио да имају разумевања и стрпљења због одржавања трке и појединих затворених саобраћајница током одржавања спортске манифестације.

– Нови Сад је Еропска престоница културе 2021. године, а када би се додељивала титула Еропске престонице спорта, Нови Сад би стекао и ту титулу, јер је наш град истински центар спортских дешавања – поручуо је председник градског парламента Здравко Јелушић.

Он је апеловао на новосадске возаче да у суботу, 1. априла имају разумевања и стрпљења, али и да се сви заједно радујемо онима који желе тај дан да постигну што боље време.

Новосадски полумратон поседује сертификат и лиценцу светских полмаратонских трка, а председник Скупштине града оценио је да сама чињеница да се ова спортска манифестација одржава готово четврт века, завређује пажњу.20-03-17-2

– Захваљујем се организаторима на упорности и истрајности током свих ових година – казао је Јелушић.

Председник Извршног одбора Новосадског маратона Милан Долга истакао је да је промотер овогодишњег полумаратона наш прослављени спортиста и освајач златне медаље на Олимпијским играма у Рију де Жанеиру Давор Штефанек. Долга је додао да је лимит одржавање трке три сата, те да ће толико и поједине саобраћајнице бити затворене за саобраћај. Он је додао да се поред такмичара очекује и велик број деце школског и прешколског узраста.

– До сада се пријавило око 300 суграђана, па можемо да кажемо да је полумаратон и трка Новосађана – рекао је Долга.20-03-17-3

Поред полумартонске трке, у суботу, 1. априла одржаће се штафетни полумаратон, фртаљмаратон, хуманитарна трка, трчање-шетња средошколаца и старијих основаца, Полетарац трчање (шетња малишана), као и традиционална пузећа трка беба.

Траса полумаратонске трке иде од Трга слободе, Змај Јовином и Дунавском улицом, Кејом жртава рације, Булеваром цара Лазара, Београдским кејом, Улицом др Симе Милошевића, Јиричековом, Фрушкогорском, Булеваром деспота Стефана и Балзаковом улицом.