Комисија за обележавање празника, доделу признања и међуградску сарадњу у земљи и иностранству утврдила је и једногласно прихватила Предлог одлуке о успостављању сарадње између Града Новог Сада и Општине Крф.

У Споразуму о пријатељској сарадњи Општине Крф и Града Новог Сада, између осталог, наводи се да се исказује сагласност за успостављање сарадње на основу историјских пријатељских веза два народа и поводом обележавања 300. годишњице опсаде Крфа од стране Османлија, као и историјске „побратимске“ Петроварадинске битке код Новог Сада 1716. године, које су окончане победом европских снага.

Писмо о намерама за успостављање сарадње између Града Новог Сада и Општине Крф потписано је још 20. октобра 2016. године, а односи се на сарадњу у следећим областима: истицање заједничких културних елемената који везују два народа, јачање историјских веза које спајају Крф са Србијом, успостављених веза за време боравка српске војске на Крфу током Првог светског рата, као и очување историјског сећања, даље јачање међусобних односа, одржавање заједничких манифестација поводом годишњица поменутих историјских догађаја, развијање сарадње у области туризма.

Предлог Одлуке о успостављању сарадње биће упућен Скупштини на даље разматрање и усвајање.