Упознавање са пилот пројектима на тему демографије и популационе политике циљ је данашњег састанка министарке без портфеља задужене за демографију и популациону политику др Славице Ђукић Дејановић, начелника Јужнобачког управног округа Милана Новаковића, председника Скупштине Града Новог Сада Здравка Јелушића и представника свих 11 локалних самоуправа које припадају Јужнобачком управном округу.12-04-17-1

– Пилот пројекти подразумевају примену пронаталитетних мера које ће се у наредних годину дана пратити и евалуирати, после чега ће најучинковитије бити уврштене у законска решења. Они ће бити спроведени у више општина у различитим деловима земље, како би се тестирале различите мере популационе политике – истакла је др Ђукић Дејановић.

Она је на самом почетку свог обраћања изразила задовољство што је састанак уприличен у једном од највећих округа у Србији, који је уједно и највећи у Војводини са укупно 12 општина на којем ће бити речи о једном од најбитнијих националних питања, а то је пронаталитетна и популациона политика и демографија са тежњом да нам демогрфска будућност буде боља.

– Познато је да се на 1000 становника у Србији, а Војводина се уклапа у просек Србије, роди девет беба, а умре 15-оро људи. То су забрињавајући подаци који су утицали да Влада предузме конкретне кораке у виду обавезног спровођења пронаталитетних мера у свим локалним самоуправама. У том смислу обишли смо највећи број општина и округа, а пилот пројекат за 2017. годину и непосредан је разлог да што ћемо данас разговарати са представницима општина овог округа – обаснила је др Ђукић Дејановић.12-04-17-2

Председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић се захвалио министарки што је иницирала овај значајан састанак како би се што више ставио акценат на ову важну тему. Он је нагласио да је Нови Сад препознао важност овог питања и већ дуже време спроводи низ мера пронаталитетне политике. Као најзначајније он је истакао право на родитељски додатак за прво дете које остварују мајке за прворођено дете у износу од 20.000 динара, затим новчана помоћ за тројке у износу од 100.000 динара, Новогодишњи поклон за прворођено дете у граду такође у истом износу, право на накнаду трошкова за вантелесну оплодњу, накнаду дела трошкова боравка деце у приватним вртићима, бесплатан боравак деце у предшколској установи за треће и свако наредно дете, бесплатна исхрана деце у основним школама и бесплатне аутобуске карте за децу из породица са троје и више деце и још низ других мера којима Град Нови Сад спроводи пронаталитетну политику.

За пројекте ће у наредних месец дана бити расписан Јавни позив за суфинансирање, а право да се јаве имају све општине које испуњавају основне критеријуме, од којих је најважнији да у сопственим буџетима већ имају средства издвојена за подршку породици или подстицање рађања, као и да имају формиран Демографски савет или особу делегирану за питања популационе политике испред Здравственог савета.