Манифестација “Дани Украјине” отворена је данас у Културном центру Новог Сада, а публика ће током осам дана трајања манифестације имати прилике да се боље упозна са украјинском културом кроз трибине, округле столове, изложбе и пројекције украјинских филмова.16-05-17-6

Свечаном отварању присуствовао је председник Скуштине Града Новог Сада Здравко Јелушић, амбасадор Украјине у Србији Њ.Е. Олександар Александрович, помоћник градоначелника Новог Сада Александар Петровић, директор Управе за економски развој и туризам у Кабинету градоначелника Лавова Наталија Бунда и директор Културног центра Новог Сада Бојан Панаотовић.

– Сигурно да је за Нови Сад, као Европску престоницу културе, важно да покаже део културе свих народа који живе у Новом Саду, Војводини и у Србији уопште. Током манфистације Новосађани ће моћи да упознају културу својих суграђана Украјинаца, а Нови Сад показује да смо истинска Европска престоница културе – поручио је председник новосадског парламента Здравко Јелушић.

Он се захвалио амбасадору Украјине што је допринео да се ова манифестација одржи у Новом Саду.

– Радујем се што можемо да будемо домаћини заједно са нашим српским пријатељима за око 30 програма који ће се одржати током манифестације. Срећни смо што се манифестација одржава у Новом Саду, једном од најлепших градова у Србији – казао је амбасадор Њ.Е. Олександар Александрович.16-05-17-7

Изложба траје до 24. маја, а помоћник градоначелника Новог Сада Алаксандар Петровић поручио је да када манифестација толико траје онда има озбиљан кредибилитет код српског народа. Он је додао да Град Лавов намерава да учествује у избору за Европску престоницу културе 2024. године, те да ће им Нови Сад пренети искуства.

Директор Културног центра Новог Сада Бојан Панотовић изјавио је да је Културни центар дао пун капацитет како би се манифестација одржала на најбољи могући начин.