Град Нови Сад ће предстојећим ребалансом буџета обезбедити 10 милиона динара за куповину тестова на наркотике, који би требало да почетком наредне школске године буду подељени родитељима 7. и 8. разреда основних и свих разреда средњих школа у граду, закључено је на данашњој седници Координационог тела за борбу против насиља у основним и средњим школама.

Према речима председника Координационог тела и члана Градског већа задуженог за образовање мр Владимира Јелића, закључак са данашње седнице је да се Градска управа за образовање задужи да обезбеди средства за куповину тестова за најшири опсег наркотика, које ће школе набављати и делити родитељима.

– Наркоманија све више узима маха међу нашом децом у средњим, па чак и основним школама. Град заједно са родитељима мора предузети све потребне мере да се она сузбије, а једна од најефикаснијих мера је превенција. Родитељи ће се сами определити да ли ће бесплатне тестове искористити за своју децу или неће, да ли ће их негде сачувати као опомену или ће се одлучити да их баце или поклоне некоме – истакао је Јелић, наглашавајући да је “план да се овом мером деца одврате од тога да уопште пробају дрогу, јер знају да могу бити откривени”.

– Град Нови Сад биће први који је објавио рат наркоманији међу најмлађима на овај начин, а ако се покажу добри резултати, верујем да ће наш пример следити и други. Апелујемо на родитеље да сарађују у овој акцији, јер се многима дешавало да открију да им је дете наркоман када буде већ прекасно – додао је Јелић.

Координационо тело за борбу против насиља у школама ће обезбедити за све родитеље чија деца иду у средње школе или седми и осми разред основне школе тестове на наркотике и пропратно, врло детаљно упутство како се они користе. Реч је о 25.000 тестова, за које ће град обезбедити око 10 милиона динара. Набавке ће реализовати школе, као и дистрибуцију родитељима.

Координационо тело за борбу против насиља данас је усвојило и Извештај основних и средњих школа о безбедности ученика у школској 2016/17. години, а с обзиром на Обавештење Министарства финансија, Пореска управа, Сектор за мењачке и девизне послове и игре на срећу, у вези са радом кладионице у близини ОШ “Иван Гундулић”, којим је утврђено да је удаљеност кладионице од основне школе већа од 200 метара, констатује се да не постоје могућности за њено затварање.