Састанак Словеначког пословног клуба, на којем се разговарало о пословном окружењу Војводине и привреди Новог Сада, одржан је вечерас у хотелу Президент. Састанак са члановима клуба организован је како би им се представило пословно окружење Војводине и Новог Сада, а словеначким привредницима обратили су се председник Покрајинске владе Игор Мировић и председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић.08-06-17-1

– Ми ћемо се као локална самоуправа борити да инвестиције долазе у Нови Сад. Наша врата, врата градске администрације су вам широм отворена. Посвећени смо отварању нових радних места, јер се отварањем нових радних места уздиже привреда Србије – поручио је на састанку председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић.

Он је истакао да Град Нови Сад ради на многим инфраструктурним пројектима, апострофирајући радну зону Север 4.

– Не постоје сметње да направимо сарадњу, а градска администрација ће вам стајати на располагању. Ми се трудимо да препознамо проблем са којима се привредници сусрећу и покушавамо да те проблеме решимо одмах. Инвеститори су добродоши у Нови Сад – прецизирао је Јелушић.

Говорећи о привредном амбијенту АП Војводине, председник Покрајинске владе Игор Мировић истакао је раст индустријске производње у прва четири месеца у односу на исти период прошле године, као и раст извоза за наведени период, у чему предњаче пољопривредни производи.08-06-17-3

– Све је то показатељ да је Србија је изашла из рецесије, а Војводина у том процесу води – казао је председник Покрајинске владе Игор Мировић.

Он се осврнуо на развој туризма, где Словенија, како је објаснио, може бити узор којем треба тежити. Мировић је истакао да ће новоформирана Развојна агенција Војводине задржати промотивни амбијент за привреднике, а да ће се појачати и делоавње Привредне коморе Војводине, које ће бити место окупљања привредника.

– Војводина представља добро место за улагање – поручио је словеначким привредницима Мировић.

Словеначки пословни клуб је удружење словеначких предузећа и привредника који послују у Србији дуже од 14 година и броји више од 140 чланова. Председница Клуба мр Данијела Фишаков рекла је да су словеначке компаније међу првима по броју запослених у страним компанијама у Србији.08-06-17-2

– Односи између две државе су веома добри, сарадња је свестрана и интензивна, а то посебно важи за привреду. Робна размене две државе достигла је више од 1,2 милијарде евра. У АП Војводини пољопривреда представља важну привредну грану, али не и једини привредни потенцијал за сарадњу између АП Војводине и Словеније, тако да у будућности очекујемо заједничке пројекте – подвукла је Фишков.

Главни циљ Словеначког пословног клуба је да олакша и помогне словеначким привредницима приликом пословања и инвестирања у Србији, а међу члановима Клуба су Горење, НЛБ Банка, Дон Дон, Импол Севал, Петрол, Триглав осигурање, Перутнина, Халцом и други.