Председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић примио је данас специјалног повереника министра спољне трговине и спољних послова Мађарске задуженог за стратегију Дунавске регије и водопривредну дипломатију Иштвана Јоа и са њим разговарао о могућим видовима сарадње у области водопривреде.14-06-17-1

Како је речено на састанку, идеја је да се у будуће пројекте из водопривреде укључе земље које нису чланице Европске уније, а са циљем да се кроз заједничку сарадњу побољша инфраструктура, саобраћајне везе, чисте технологије и енергетска ефикасност.

Председник Скупштине града Здравко Јелушић истакао је да Град Нови Сад већ има пројекте који се односе на водопривреду, а један од најзначајнијих је пречистач вода. Он је додао да ће током наредних неколико дана Канцеларија за локални и економски развој града упутити Министарству спољне трговине и спољних послова Мађарске листу потенцијалних пројеката, како би се утврдили који од њих могу бити реализовани кроз прекограничну сарадњу.

– Имамо капацитете да реализујемо заједничке пројекте и Град Нови Сад је поуздан партнер у томе – поручио је председник новосадског парламента Здравко Јелушић.14-06-17-2

Специјални повереник министра спољне трговине и спољних послова Мађарске Иштван Јо прецизирао је да је Мађарска, кроз транснационални програм, чији је фонд 70 милиона евра, успешно реализовала многобројне пројекте, као и да ће се трећи круг конкурисања у оквиру тог програма одржати током следеће године. Он је истакао да би се, у оквиру транснационалног програма, могла успоставити сарадња кроз пројекте из области водопривреде, енергетике, заштите животне средине, али и сарадње између институција.

Заменик шефа Канцеларије за локални и економски развој града Миленко Малешев подсетио је да Град Нови Сад има изузетну сарадњу са Мађарском преко пројеката прекограничне сарадње, те да је до сада вредност реализованих пројеката виша од 3,5 милиона евра.

Данашњем састанку у Скупштини Града Новог Сада присуствовао је и одборник Скупштине Ђула Киш, који је госте упознао са положајем мађарске националне мањине у Новом Саду, истакавши добру сарадњу са челницима Града Новог Сада. Он се осврнуо и на инфраструктурне пројекте, који се тичу пијаће воде и пречистача отпадних вода.