Пред члановима Савета за особе са посебним потребама на данашњој седници одржана је презентација Закона о употреби знаковног језика у локалној самоуправи.

Закон о употреби знаковног језика усвојен је априла 2015. године  и њиме се  уређује употребa знаковног језика, односно право на учење знаковног језика и право на употребу услуге тумача за знаковни језик, начин употребе услуге тумача за знаковни језик, мере за подстицање примене и унапређење употребе знаковног језика кроз информисање и образовање на знаковном језику и друга питања од значаја за употребу знаковног језика.

Секретарка Организације глувих Града Новог Сада Ана Дитрих, Савету је представила овај Закон и додала да Град Нови Сад има континуирану сарадњу са органзацијама глувих и наглувих, такође подсетивши на увођење превођења седница Скупштине града на знаковни језик. Она је оценила да се Закон спорије примењује него што су очекивали, али и да је уочљиво да његова примена иде на боље, те подвукла да локална самоуправа нарочито треба да подржи овај Закон.

Нови Сад је прва локална самоуправа чија је Скуштина увела превођење на знаковни језик још 2013. године, две године пре усвајања Закона о употреби знаковног језика и на тај начин глуви и наглуви грађани Новог Сада могу да прате о чему се расправља на седницама Скупштине Града Новог Сада.