Градић фест, у оквиру којег ће се одржати и Фестивал уличних свирача, одржаће се од 1. до 3. септембра у Подграђу Петроварадинске тврђаве, најављено је на данашњој конференцији за новинаре у Градској кући. Фестивал ће, попут претходних година, почети свечаном поворком од Трга слободе до Београдске капије, а поворку ће предводити швајцарски састав лимених дувача Brass Band Flaach. 22-08-17-1

Председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић оценио је на данашњој конференцији да је фестивал постао  новосадски бренд.

– Добијањем престижне титуле Европске престонице културе 2021, Нови Сад је препознат као град културе и сигурно да је и овај догађај кроз дугогодишњи рад допринео томе да Нови Сад добије ту ласкаву титулу – казао је председник градског парламента.

Он је додао да Град чини напоре да Петроварадинска тврђава са својим Подграђем буде значајна туристичка дестинација Новог Сада.

– Самим тим, Подграђем би се, као туристичком дестинацијом, показивало и историјско наслеђе – прецизирао је Јелушић, додајући да је Град Нови Сад, преко конкурса Градске управе за културу, подржао фестивал са седам милиона динара.

Председник Скупштине града се осврнуо и на идеју да се из центра изместе културна дешавања у друге делове Новог Сада, апострофирајући да је Подграђе идеална локација за тако нешто, истовремено подсетивши и на актуелну обнову фасада у Подграђу. 22-08-17-2

Фестивал уличних свирача већ шест година има сарадњу са амбасадом Сједињених Америчких Држава, а аташе амбасаде Ерика Кин истакла је да је организовањe фестивала тимски рад. Она је прогнозирала да ће овогодишњи фестивал “бити најбољи”, јер ће, како је објаснила, бити заступљени и остали културни садржаји, а не само музички. Она се осврнула на једну од звезда фестивала Кристофера Пола Стелинга, аутентичног америчког трубадура, који годишње одржи више од 250 наступа, те позвала Новосађане и Новосађанке да уживају у његовом репертоару, испрећеним трочланим саставом виолине, контрабаса и перкусија.

Извршна директорка Фестивала уличних свирача Натали Бељански захвалила се Граду Новом Саду, као и амбасади САД-а на подршци. Она је додала да је Градић фест  заједничка мисија у “подизању Подграђа”. 22-08-17-3

– Идеја је да у три дана фестивала покажемо како Градић може да изгледа током читаве године. И овај пут смо удружили снаге са нашим партнерима, па ће програм, поред музичких наступа чинити перформанси, амбијенталне представе, филмске и видео продукције, уметничке инсталације и интервенције у простору, као и радионице, конференције, предавања и друго – објаснила је Бељански, наводећи да ће своје програме представити фестивал Cinema city, Pop Up (Berberaj & Public P), Scenatoria, Suburbium, Фрушкаћ, Happy Trash Production, Ugrip i AAaaa фестивал.

Како је објашњено, сви програми фестивала су бесплатни, а локације на којима ће се одржати Градић фест су Београдска улица, Лисинског, Владимира Назора, Штросмајерова, Трг владике Николаја, Рампин пут и зелене површине иза Београдске капије.

Поред Града Новог Сада и амабсаде САД-а, подршку је дао и Покрајински секретаријат за културу и информисање.