У школској 2016/2017. години, у школама и њиховој околини, на подручју Јужнобачког округа регистрована су 192 кривична дела, што је у односу на претходну годину, када је евидентирано 224 кривичних дела, смањење од око 14 процената, речено је на данашњој седници Координационог тела за борбу против насиља у основним и средњим школама на територији Града Новог Сада. Презентујући анализу преступничког понашања младих у васпитно-образовним установама, као и у њиховој околини у школској 2016/17. години, главни полицијски инспектор Полицијске управе Нови Сад Дејан Дробњак, оценио је да је настављен тренд смањења кривичних дела у односу на прошле године.

– У структури кривичних дела преовлађују углавном крађе, потом кривична дела у вези са опојним дрогама, разбојништва, лажне дојаве и друго – објаснио је Дробњак.

Када је реч о прекршајима, такође је приметно смањење у односу на претходну школску годину и то за половину. У новосадским школама евидентирано је 40 одсто од укупног броја прекршаја, док је у осталим школама Јужнобачког округа евидентирано 60 одсто прекршаја. Током школске 2016/2017. евидентирано је и четири саобраћајне незгоде, у којима је, на путу од школе до куће, лакше повређено петоро ученика.

– Ови резултати постигнути су превентивиним активностима које су спровођене кроз пројекат “Безбедно детињство – развој безбедносне културе младих”, током којег је одржано 483 предавања и током којих је било присутно око 10.000 ученика и наставног особља – прецизирао је Дробњак, додајући да је у претходној школској години реализовано девет акција “Школарац”, које су дале “значајне резултате и такве активности ће бити настављене и у овој школској години”.

На седници Координационог тела представљен је и нов пројекат Министарства унутрашњих послова и Министарства просвете, науке и технолошког развоја “Основи безбедности деце”, а руководилац малолетничке деликвенције Полицијске управе Нови Сад Далиборка Војводић Томовић објаснила је да ће се поменути пројекат спроводити на територији целе Србије у свим основним школама, као и да је намењен ученицима 4. и 6. разреда основних школа. Када је у питању Полицијска управа Нови Сад, како је истакла Војводић Томовић, полицијски службеници ове управе држаће предавања у основним школама на подручју Јужнобачког округа.

Пројекат подразумева обраду осам различитих тема, од безбедног учествовања деце у саобраћају, преко превенције злоупотребе опојних дрога, превенције трговине људима, безбедно кориштење друштвених мрежа и интернета, до заштите од пожара и природних непогода и техничко-технолошких опасности.

– Циљ пројекта је да се деца едукују, да се информаишу која су све то понашања законом забрањена, али и да се информишу како да се понашају у случају опасности од пожара, природних непогода и слично. Такође, циљ је и да се полиција приближи деци, да деца знају да не постоје нерешиви проблеми, да увек могу да се обрате уколико имају неки проблем, било да се обраћају родитељима, наставницима, психолозима, педагозима или школским полицајцима – навела је Војводић Томовић.

Како је закључено на седници, Координационо тело наставиће да подржава активности Полицијске управе Нови Сад у мерама и превенцији ради смањења вршњачког насиља у новосадским основним и средњим школама.