Новосадски маратон, 25. по реду, одржаће се у недељу, 22. октобра, а старт трке заказан је за 10 часова са Трга слободе. На данашњој конференцији за новинаре, истакнуто је да се пријаве за 25.06-10-17-1 Новосадски маратон могу поднети до 15. октобра, а председник Скупштине Града Новог Сада и председник Организационог одбора Новосадског маратона Здравко Јелушић позвао је Новосађане и Новосађанке да учествују у трци. Он је такође апеловао на возаче да у недељу 22. октобра, током трајања трке имају мало више стрпљења и, уколико могу, избегавају саобраћајнице које су на траси маратона.

– Сигурно је да је Нови Сад у региону препознат као град културе. А с истом посвећеношћу прилазимо и спорту. Новосадски маратон, за четврт века одржавања, је постао новосадски бренд. То је догађај по чему наш град постаје пропознатљив у целом свету – подвукао је председник Скупштине града и председник Организационог одбора Новосадског маратона Здравко Јелушић.

Он је позвао Новосађане и Новосађанке да својим присуством подрже спортску манифестацију, истовремено апелујући на возаче да буду стрпљиви током одржавања трке, али и да избегавају саобраћајнице на траси стазе.06-10-17-2

Главна трка од 42,195 километра стартује у 10 часова, а стаза се затвара у 15 сати. Поред маратонске трке, у недељу 22. октобра одржаће се и пропратне трке 25. Новосадског маратона: дипломатски маратон, штафетни маратон (од три до 10 измена), трка на 33,815 км, трка на 25,435 км, хуманитарна ЕКО рекреација, рекреативно трчање на 10,548 км, трчање средњошколаца, основаца, предшколаца, као и традиционална пузећа трка беба.

Директор Новосадског маратона Милан Долга истакао је да је новина овогодишње манифестације Nordic walking, ходање са штаповима на 4,556 км, које је све популарније у свету.

– До сада се пријавило око 600 такмичара, а очекујем да ће се укупно пријавити око хиљаду. Иако је најатрактивнија маратонска трка, коју трче само најспремнији учесници, организују се и краће трке за мање спремне рекреативце – објаснио је Долга, додајући да се резултати такмичара маратонске трке бодују за државно првенство.06-10-17-3

Како је објашњено, током трке одржаће се и музички програм, па ће учеснике на старту, Тргу слободе, испратити музика, али ће их музички програм бодрити и на делу трасе код Кинеске четврти. На конференцији ја наглашено да се цена стартнине одређује на дан уплате.

Што се тиче трасе, прецизирано је да је иста као и прошлогодишња: креће се од Трга слoбoде, иде Улицом Змај Јoвином, Дунавском, Кејом Жртава рације, Београдским кејом, Булеваром цара Лазара, Улицом др Симе Милoшевића, Јиричекoвом, Фрушкoгoрском, Булеваром деспoта Стефана, Балзакoвом, 1300 каплара, Улицом Иве Андрића, Булеваром Европе, Футoшком улицом, Футoшким и Нoвoсадским путем, где се прави окрет на семафора код улаза у Ветерник.