Изложба фотографија, поводом 70 година рада УНИЦЕФ-а у Србији, отворена је данас на Тргу слободе. Изложбу су отворили председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић и заменица директора УНИЦЕФ-а Северине Леонарди, а биће постављена наредних седам дана на централном градском тргу.09-10-17-1

Председник новосадског парламента Здравко Јелушић, приликом отварања изложбе, истакао је да је Србија један од оснивача УНИЦЕФ-а, “организације која је синоним хуманости”.

– Драго нам је да је Нови Сад домаћин овакве изложбе да би се подсетило на то колико је хуманост битна за развој друштва, културе и односа међу људима. Данас, после 70 година, можемо да кажемо са поносом да смо на овим просторима били једни од оснивача УНИЦЕФ-а и да се на то подсетимо оваквом изложбом – поручио је председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић.

Он је додао да је, у то време Југославија као држава која је изашла из Другог светског рата, била прва европска држава која је потписала приступање УНИЦЕФ-у.

– Та чињеница даје нам за право да кажемо да нам је припало велико историјско наслеђе – подвукао је Јелушић, додајући да смо од ʼ80. година прошлог века постали држава која не користи помоћ, већ помаже другима.

– Имали смо прилике да у свим тешким временима, као што су биле деведесете, видимо колико је битно постојање УНИЦЕФ-а. И данас када имамо талас избеглица, који пролазе кроз Србију, јако је битно нагласити колико је допринос УНИЦЕФ-а и помоћ тим људима неопходна – објаснио је председник градског парламента Здравко Јелушић.09-10-17-2

УНИЦЕФ је оранизација која делује од 1946. године, како би одреаговао на најургентније потребе деце након Другог светског рата, а заменица директора УНИЦЕФ-а Северине Леонарди подсетила је су годину дана након завршетка Другог светског рата први пакети хуманитарне помоћи почели да пристижу у тадашњу Југославију и Србију.

– Србија је самим тим саставни део историје УНИЦЕФ-а. Слике које се могу видети на овој изложби показују такође да је УНИЦЕФ саставни део историје Србије и да је допринео развоју друштва у Србији – рекла је Леонарди.

Она је прецизирала да је УНИЦЕФ током 70 година радио у различитим секторима, “радили смо на томе да обезбедимо да деца крену у школу, да се одговори на хуманитарне потребе, како у прошлости тако и данас, када се суочавамо са избегличком кризом”.09-10-17-3

– Оно што посебно треба нагласити јесте то да је Град Нови Сад у блиској сарадњи са УНИЦЕФ-ом и да је близак партнер УНИЦЕФ-а. Сам град ради доста на томе да задовољи потребе све деце и да обезбеди да се поштују права сваког детета, јер та деца су она која у будућности треба даље да раде на развоју друштва и да буду његови чланови – подвукла је Леонарди, подсетивши да се конретно у Новом Саду ради на пружању подршке здравственом систему, како би педијатри и медицинске сестре могле што боље да посаветују родитеље када је реч о имунизацији, стимулацији развоја детета и раном уочавању и откривању евенуталног кашњења у развоју детета.

Она је додала да УНИЦЕФ у Новом саду пружа подршку и систему образовања, како би систем био инклузиван: да свако дете, било да потиче из сиромашне породице, да је ромске националности или да је дете са инвалидитетом, буде укључено у образовање.

– Велики број школа сарађује са нама и оне су постале модел за инклузивно образовање, који треба да послужи као узор остатку Србије. Све ово говори да је УНИЦЕФ део историје Србије и да ће бити део њене будућности, да ће радити на томе да одговори на потребе све деце у целој земљи – закључила је Леонарди.

Изложба фотографија 70 година рада УНИЦЕФ-а у Србији првобитно је била отворена у Београду, а након Новог Сада биће изложена у Суботици, Нишу и Пироту.

Пре отварања изложбе, председник је заједно са секретаром Скупштине града Марком Радином примио заменицу директора УНИЦЕФ-а Северине Леонарди у Скупштини Града Новог Сада.