Галерија Матице српске и лист “Дневник” предложени су за кандидате за Октобарску награду за ову годину, док су Дом здравља “Нови Сад” и светски и европски шампион у савате боксу и хуманиста Горан Бајшански предложени кандидати за Новембарску повељу за 2017. годину, одлучено је на данашњој седници Комисије за обележавање празника, доделу признања и међуградску сарадњу у земљи и иностранству.

Галерију Матице српске за Октобарску награду предложио је Универзитет у Новом Саду, а подршку су дали Библиотека Матице српске, Српска академија науке и уметности, огранак у Новом Саду, Покрајински завод за заштиту споменика културе, Предшколска установа “Радосно детињство”, Српска правослвна Црквена општина новосадска и Туристичка организација Града Новог Сада. У иницијативи је између осталог наведено да је Галерија Матице српске једна од најстаријих и најбогатијих националних уметничких музеја у региону и истовремено модеран европски музеј. Галерија Матице српске је основана 1847. године у Пешти у оквиру Матице српске, најстаријег српског књижевног, научног и уметничког друштва.

Лист “Дневник за Октобарску награду предложили су академици Српске академије науке и уметности огранак у Новом Саду академик Стеван Пилиповић, академик Миро Вуксановић и академик Теодор Атанацковић. У образложењу је наведено да je “Дневник”, који ове године пуни 75 година, најстарији дневни лист на српском језику који излази у Војводини, а други по старости у Србији, те лист који је отворен за нове идеје, увек спреман да допринесе развоју друштва, науке, културе.

Дом здравља “Нови Сад” за Новембарску повељу је предложило Друштво лекара Војводине Српског лекарског друштва. У инцијативи се каже да је пружање здравствених услуга у Дому здравља “Нови Сад” интензивно и доступно, да је у периоду од 2012. до 2016. године за 25 одсто порастао број пружених здравственх услуга, да је смањен црни биланс оболевања и умирања од болести које се могу на време открити и лечити, да има велику улогу у премошћавању примарног и терцијарног нивоа здравствене заштите, да су током претходне године све службе Дома здравља пружиле 6.303.069 разноврсних услуга, што Дом здравља “Нови Сад”, установу која ове године обележава 50 година постојања, сврстава у чувара капије здравственог система, те да награда припада свим грађанима и запосленима у Дому здравља за свој предан рад и уложен труд током 50 година рада и чувања здравља Новосађана.

Светског и европског шампиона у савате боксу и хуманисту Горана Бајшанског за Новембарску повељу су предложили новинарка и спортискиња Сандра Зекић, Градски рукометни савез Новог Сада, Савате клуб “Војводина”, Еколошко-хуманитарно удружење “Чепом до осмеха”, Фондација Тијане Јурић и Савате савез Србије. У иницијативи се између осталог наводи да Бајшански промовише спорт и свој град, да организује и учествује у низу хуманитарних акција, помаже слична удружења и учествује у манифестацијама хуманитарног и спортског карактера.

Октобарска награда додељује се поводом обележавања 23. октобра, Дана ослобођења Новог Сада. Новембарска повеља  Новог Сада додељује се поводом обележавања 9. новембра 1918. године, дана када је српска војска ослободила Нови Сад и 25. Новембра 1918. године, дана када је Велика Народна Скупштина Срба, Буњеваца и других Словена Баната, Бачке и Барање, донела Одлуку о присаједињењу Војводине Краљевини Србији.

Комисија је предлоге за највиша градска признања упутила Скуштини Града Новог Сада, а коначну реч даће одборници и одборнице на свечаној седници Скупштине града.