Свечани пријем за учеснике 6. Међународног саветовања “У сусрет хуманом граду”, чија је тема примена нових технологија у саобраћајној али и другим аспектима живота у граду, одржан је вечерас у Свечаној сали Градске куће, а госте, стручњаке из саобраћаја и других области, примили су председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић и члан Градског већа за саобраћај и путеве Александар Кравић.25-10-17-1

Обраћајући се учесницима саветовања, председник новосадског парламента Здравко Јелушић истакао је да је велика част што се овакав скуп организује у Новом Саду.

– Сигурни смо да ће после овог саветовања, знања о смарт технологијама, технологијама које су нужност живота у граду, бити унапређене. Нови Сад у оквиру својих могућности чини све што је могуће да саобраћај, као и све оно што прати саобраћај у граду, буде на нивоу развијених европских градова ове величине – поручио је Јелушић, додајући да од учесника очекује савете како да се убудуће постављају правила и прописи, али и одлуке које унапређују квалитет транспорта са једне стране, уз заштиту животне средину с друге стране.

Он је закључио да сама чињеница што се међународно саветовање одржава у Новом Саду јесте похвала “свега оног што је у Новом Саду урађено у претходном периоду”.

– У данашње време градови теже такозваном организовању “смарт сити” филозофије живота, а очито да је Нови Сад по многим сферама отишао један корак даље у односу на градове у окружењу – подвукао је председник новосадске Скупштине.25-10-17-2

Организатори 6. Међународног саветовања “У сусрет хуманом граду” јесу Департман за саобраћај Факултета техничких наука у Новом Саду, Покрајински секретаријат за енергетику, грађевинарство и саобраћај АПВ-а и Удружење “Хумани град”. Председница Организационог одбора саветовања проф. др Валентина Басарић објаснила је да се скуп бави проблемима урбаних окружења, са акцентом на саобраћај у урбаним срединама, који је специфичан.

– Пратимо савремене тенденције, а Нови Сад свакако иде у корак са оним што се дешава у свету. Саветовање окупља око 150 учесника различитих структура, научника са факултета из окружења, стручна домаћа и инострана јавност, али и грађанство које је данас неопходан субјекат у креирању саобраћајних политика – казала је проф. др Басарић.

Овогодишње саветовање траје два дана и завршава се у петак, а циљ је да се подстакну нова суочавања са савременим изазовима и покрену заједничке иницијативе које ће водити ка новој димензији планирања и бржој афирмацији “паметне мобилности” у градовима југоисточне Европе. Теме саветовања биће пре свега усмерене на примену савремених технолошких иновација у области саобраћаја.