Чланови Савета за културу на данашњој седници једногласно су прихватили иницијативу да се у Новом Саду подигне споменик краљу Петру I Карађорђевићу. Иницијативу за подизање споменика поднели су председник Матице српске проф. др Драган Станић, директор Музеја Војводине др Драго Његован, директор Историјског архива Града Новог Сада Петар Ђурђев, директор Библиотеке Града Новог Сада Драган Којић и директорка Музеја Града Новог Сада Весна Јовичић.

Како се наводи у иницијативи, Краљ Петра I Карађорђевић је био краљ Србије од 1903. до 1918. године и краљ Срба, Хрвата и Словенаца од 1918. до 1921. године. Петар Карађорђевић је био Карађорђев унук и трећи син Персиде и кнеза Александра Карађорђевића.

Након очеве абдикције 1858. године, Петар је са породицом живео у иностранству. Школовање је наставио у Швајцарској, а потом у Паризу, где је новембра 1862. године уписао престижну војну академију Сен-Сиро. Школовање у Паризу, поред војничког и политичког образовања, допринело је и уобличавању његових политичких идеја. Учествовао је као официр у француској војсци у Француско-пруском рату. Под псеудонимом Петар Мркоњић борио се као добровољац у устанку против османске власти у Босни. Оженио се 1883. године црногорском принцезом Зорком, ћерком кнеза Николе са којом је имао петоро деце, укључујући и наследника Александра.

После Мајског преврата 1903. године изабран је за краља Србије. Као монарх залагао се за уставно уређење земље и грађанску демократију, а био је познат по својој либеларној политици што је Краљевину Србију учинило центром за јужнословенско уједињење. Краљ Петар је био врховни командант победоносне српске војске у Балканским ратовима. Због старости, 24. јуна 1914. године, пренео је краљевска овлашћења на престолонаследника Александра.