Чланови Савета за особе са посебним потребама на данашњој седници разматрали су Информација о раду Удружења грађана за церебралну и дечију парализу Јужнобачког округа „Сунце“ Нови Сад, поводом „Недеље солидарности“  особа са инвалидитетом, које имају последице церебралне и дечије парализе.

Удружење грађана „Сунце“ је основано 2008. године, делује на територији Јужнобачког округа, броји 257 чланова са подручја градске заједнице Нови Сад и 89 чланова из: Врбаса, Бечеја, Темерина, Жабља, Сремских Карловаца, Бача, Бачког Петровца, Србобрана, Бачке Паланке и Беочина.

– Церебрална парализа, није болест него стање, ми нисмо инвалиди већ особе, имамо права и снове баш као и сви други. У нашим просторијама дневног боравка за одрасле спроводе се низ активности као што су: керамичка радионица, радионица ручних радова, психолошка радионица, правна радионица, кулинарска радионица, дружења, рад на рачунарима, као и разне врсте прослава – истакла је председница Удружења „Сунце“ Јелена Радовић, на данас одржаној презентацији пред члановима Савета о активностима које спроводи ово Удружење.

За обележавање „Недеља солидарности“ посвећена је задња недеља октобра и има за циљ  подстицање и развијање солидарности међу особама с церебралном и дечјом парализом као и са осталим члановима заједнице.

На овој седници још једном је указана потреба за персоналним асистентима као и постојање архитектонских баријера које онемогућавају несметано кретање особа са инвалидитетом.