Председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић и секретар Скупштине града Марко Радин примили су вечерас на Петроварадинској тврђави учеснике Конференције “Стварање дигиталних локалних скупштина”, која се сутра и у уторак, 30. и 31. октобра одржава у Новом Саду.29-10-17-1

Поздрављајући госте, председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић захвалио се учесницима што су се одазвали позиву.

– Добродошли у град младости, у град културе, Омладинске престоница Европе 2019. године и Европске престонице културе 2021. године. Ипак, Нови Сад је и центар информационих технологија не само у Србији, него и у региону. Зато је логично да се оваква конференција одржава у Новом Саду. Наравно без вас учесника ни конференције не би било – поручио је Јелушић.

Он је додао да је циљ конференције да сви заједно унапредимо парламентаризам у Србији.

– Биће ово прилика да, кроз размену искустава и сазнања о примени технологије, парламентаризам померимо на један виши ниво – закључио је председник градског парламента Здравко Јелушић.

Конференцију заједно организују Град Нови Сад, Програм УН за развој УНДП и Швајцарска агенција за развој и сарадњу СДЦ, а Биљана Леденичан из УНДП-а захвалила се Граду Новом Саду на идеји да се конференција одржи.29-10-17-2

– Потрудили смо се да окупимо еминентне стручњаке, да представимо како је водити е-парламент на централном и како на локалном нивоу, зашто је дигитализација битна, шта она доноси, које су предности и недостаци – објаснила је Леденичан.

Током дводневне конференције, учесници ће имати прилике да сазнају о значају дигитализације на локалном нивоу, искуствима и изазовима у увођењу е-парламента, чују међународна искуства, добију додатна знања о правном оквиру за увођење нових технологија у циљу повећања јавности у раду и јачања двосмерне комуникације са грађанима у локалним заједницама.