На данашњој седници Кoмисиje зa рoдну рaвнoпрaвнoст разматрана је Информација о раду Локалне мреже за превенцију дискриминације и подршку ЛГБТ особама Града Новог Сада. Информацију је представила помоћница градоначелника Љиљана Коковић, а седници су присуствовали и представници Центра за социјални рад, Полицијске управе, Националне службе за запошљавање, покрајинског Завода за социјалну заштиту, Новосадског хуманитарног центра, Групе зa пoдршку млaдим гej мушкaрцимa ИЗAЂИ, Удружeња Црвeнa линиja, Грaдске упрaве зa oпштe пoслoвe – Oдсeка зa рoдну рaвнoпрaвнoст и Градске управе за спорт и омладину.

Како је помоћница градоначелника Љиљана Коковић рекла, Локална мрежа за превенцију дискриминације и подршку ЛГБТ особама Града Новог Сада настала је у оквиру двогодишњег пројекта “Умрежени за побољшање положаја ЛГБТ особа у Србији”, који стимулише политички дијалог и примену међународних и европских стандарда у тој области. Током 2016. године, на иницијативу организације за лезбејска људска права “Лабрис” Министарство државне управе и локалне самоуправе се придружило пројекту “Умрежени за побољшање положаја ЛГБТ особа у Србији” и позвало локалне самоуправе да формирају локалне мреже за превенцију дискриминације ЛГБТ особа.

Она је даље навела да су мреже формиране у седам градова: Београду, Новом Саду, Суботици, Новом Пазару, Нишу, Крагујевцу и Панчеву, да је одржано низ тренинга и предаваља  на којима је разговарано о друштвеним механизмима хомофобије, о најчешћим предрасудама и стереотипима везаним за припаднике лгбт заједнице, као и о њиховом превазилажењу.

– Циљ оваквог вида умрежавања је давање примера сарадње институција и организација цивилног друштва на решавању проблема дискриминације. Ово је веома важно питање и захтева ангажовање и сарадњу стручњака и свих заинтересованих у његовом решавању -нагласила је Коковић.

Локалну мрежу за превенцију дискриминације и подршку ЛГБТ особама Града Новог Сада чини 13 институција и организација цивилног друштва, а  Меморандум о сарадњи је потписан 23. децембра прошле године, где Град Нови Сад преузима улогу координатора.