Свечана приредба, поводом прославе 57. рођендана Основне школе “Јован Поповић” одржана је вечерас у Свечаној сали Гимназије “Лаза Костић”. На Свечаној приредби, присутнима, ђацима и родитељима, као и наставницима новосадске основне школе обратио се председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић, поручујући да је говорити на оваквим приредбама посебна импресија.17-11-17-1

– Говорити пред вама из основне школе, месту где се постављају темељи за интелектуални развој појединца, а самим тим и друштва у целини, сигурно јесте са једне стране изазов, а са друге стране обавеза да ову предивну будућност Града Новог Сада не разочарам – поручио је председник новосадске Скупштине Здравко Јелушић.

Он је истакао да је Нови Сад град младости, културе и спорта, а да су то препознали и највиши ауторитети Европе, именујући Нови Сад са две престижне титуле: Омладинском престоницом Европе 2019. године и Европском престоницом културе 2021. године.

– Сигурно је да су људи који раде у образовању дали више него огроман допринос свему томе. А допринос је у томе што ми, који смо из Новог Сада, са поносом носимо један епитет “Новосађани”. Епитет који је на целом Балкану, а не само у Србији, препознат по томе што су Новосађани културни и толерантни људи. Допринос школства и образовања, од нивоа основне школе преко свих других нивоа образовања је у томе огроман – казао је Јелушић, захваливши се претходним генерацијама, “које су 57 година у школи “Јован Поповић” радили на томе тако посвећено да можемо сви бити поносни на тај епитет”.17-11-17-2

Помоћник министра за средње образовање и васпитање и образовање одраслих Министарства просвете, науке и технолошког развоја Александар Пајић, подвукао је да је темељ доброг средњег образовања основно школско образовање.

– Министарство просвете, науке и технолошког развоја, на челу са министром и свим људима који се труде да образованом систему Србије направе један квалитативан искорак унапред, допринеће својим подршкама основним и средњим школама и Универзитету у Новом Саду, да ваш квалитет буде још бољи и још виши – прецизирао је Пајић.17-11-17-3

Вршилац дужности директорке ОШ “Јован Поповић” Катарина Ковачевића подсетила је госте са историјатом новосадске школе. Она је истовремено истакла да је у школи тренутно запослено око 100 људи, од чега 70 наставника, а да школу похађа више од 850 ученика и ученица.

Свечаној приредби присуствовали су и покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић, начелник Јужнобачког управног округа Милан Новаковић, члан Градског већа за омладину и спорт Огњен Цвјетићанин, помоћница градоначелника Новог Сада Љиљана Коковић и други гости.