На данашњој седници Комисије за родну равноправност разматран је позив Завода за родну равноправност на Трибину о насиљу према женама и законским мерама заштите “Кроз живот без насиља” и договор у вези са учешћем Комисије за родну равноправност Скупштине Града Новог Сада у Кампањи “16 дана активизма против насиља над женама”.

Трибина под називом “Кроз живот без насиља” биће одржана 5. децембра 2017. године са почетком у 18 часова у Великој сали Скупштине Града Новог Сада у организацији Завода за равноправност полова и Комисије за родну равноправност Скупштине Града.

Трибина је део програма “Информисање јавности о мерама заштите у ситуацији насиља путем медија и кампања” и активности које се организују у оквиру међународне Кампање “16 дана активизма борбе против насиља према женама”, а која се сваке године обележава широм света у периоду од 25. новембра до 10. децембра.

Посматрајући поражавајућу статистику која нам говори да је у првих шест месеци ове године у Србији убијено 15 жена од стране партнера или мушког члана породице и да је од почетка примене новог Закона о спречавању насиља у породици од јуна до септембра ове године изречено близу 7.500 хитних мера, не можемо и не смемо да годину приведемо крају, а да се не запитамо шта је то што морамо да урадимо како не бисмо поново пребројавали имена на списку жена које су убијене у породичном или партнерском насиљу, наглашено је на седници.

Учесницима Трибине обратиће се представници Града, директорка Завода за равноправност полова Диана Миловић, покрајински секретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова Предраг Вулетић, породична саветница Милена Дујовић и координаторка за насиље у Полицијској управи Нови Сад Далиборка Војводић Томовић.

Комисија позива све заинтересоване да присуствују овој Трибини.