Црногорско вече културе, са темом “Нови Сад пријестоница културе црногорске дијаспоре” одржано је вечерас у Мастер центру Новосадског сајма. Присутне госте на свечаности поздравио је председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић, поручивши да су Црногорци, радећи и живећи у Новом Саду, донели културу Црне Горе у наш град.24-12-17-1

– Мешање култура јесте нешто што је Новом Саду донело и статус Европске престонице културе. Сигуран сам да су Црногорци са својом културом дали свој допринос томе. Зато ће Нови Сад подржавати све догађаје оваквог карактера – поручио је председник новосадског парламента.

Он је додао да верује да се нико из Новог Сада не осећа странцем у Црној Гори, као што се ниједан Црногорац не осећа странцем у Новом Саду.

Црногорској вечери културе присуствовао је државни секретар Министарства вањских послова Црне Горе Зоран Јанковић, потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам Иван Ђоковић, представници Савета националне мањине Црне Горе и представници Удружења Црногораца из осталх градова Србије, а амабасадор Црне Горе у Србији Њ.Е. Бранислав Мићуновић истакао је да када се Црногорци окупљају на оваквим догађајима у Србији то добра прилика да се “покаже и по ко зна који пут докаже да су Црногорци у Србији грађани достојног реда”.

– То је збиља прилика да се покаже да Црногорци уважавају своју земљу као грађани Србије, а да негују и пазе своје обичаје, своје односе и да чувају и негују своју културу и свој језик – истакао је амбасадор Мићуновић.24-12-17-2

Председник Удружења Црногораца Новог Сада Божидар Марковић захвалио се градоначелнику Новог Сада Милошу Вучевићу на подршци Удружењу, али и препознавању значаја пројеката које Удружење реализује. Он је објаснио да је један од циљева Удружења да споји младе људе, да се друже и размењују посете.

Током Црногорске вечери културе одржан је и културно-уметнички програм, а цео програм емитован је путем интернета у удружења Црногораца широм света.