Национални празник Русина, 17. јануар, обележен је вечерас у Русинском културном центру у Новом Саду, а свечаности је присуствовао и председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић.17-01-18-1

Национални празник Русини славе поводом 17. јануара 1751. године, када је администратор Франц Јозеф де Редл, у име Хабсбуршке монархије, потписао уговор о насељавању коморске пустаре Велики Крстур и тако означио велику и веома значајну прекретницу у даљем развоју ове националне заједнице.

Председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић поздравио је присутне у име градоначелника Милоша Вучевића. Он је напоменуо да је 21 Русин био у Великој народној Скупштини, када је донета одлука о присаједињењу Војводине Србије.

– То је нешто чиме се Русини требају поносити. Русини су неспорно оставили траг колико су присутни на овим просторима. Оставили су траг поштених и вредних људи, који поштују земљу у којој јесу – истакао је Јелушић.17-01-18-2

Председник новосадске Скупштине осврнуо се и на две титуле које је Нови Сад добио, Омладинску престонице Европе 2019. године и Европске престонице културе 2021. године, подвлачећи да су и Русини допринели томе да их Нови Сад добије.

– Нови Сад је велика мешавина култура и народа. То је препознато и од европских ауторитета. Искрено вам желим да очувате свој идентитет у будућности, кроз овакве и сличне активности и да заједно радимо на томе да Нови Сад буде лепши и бољи град за све нас – закључио је председник градског парламента Здравко Јелушић.

На свечаности је била присутна и директорка Завода за културу војвођанских Русина Анамарија Ранковић, а у оквиру вечери изведен је и културно-музички програм.