Председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић учествује на дводневном симпозијуму градоначелника и представника локалних власти из седам земаља југоисточне Европе, који се 26. и 27. фебруара одржава у Бечу, у организацији Светске Банке и њиховог Програма партнерства. У оквиру симпозијума, председник новосадске Скупштине Здравко Јелушић учествовао је првог дана симпозијума на панел дискусији “Интегрисани урбанистички развој: локални економски развој, отварање нових радних места и развој одрживог туризма”, презентујући потеницијале Новог Сада.

– Циљ нам је да наш град буде најбоље могуће место за наше грађане, али истовремено и пожељна дестинација за вас и ваше пријатеље – поручио је учесницима панела председник градског парламента Здравко Јелушић.

Он је истакао да је Нови Сад изабран за Омладинску престоницу Европе 2019. године и Европску престоницу културе 2021. године, наводећи актиности које град кроз локалну политику примењује како би одговорио на дате обавезе.

– Једанж од најважнијих фокуса наших активности у наредном период је припрема и реализација догађаја везаних за културу и омладинску политику. Заправо за будућност Новог Сада, града европских вредности – подвукао је Јелушић.

Он је објаснио да је један од приоритета града да млади постану активни покретачи позитивних и иновативних промена кроз активнију улогу која за циљ има пре свега бољи положај младих. Као један од најзначајних инфраструктурних градских пројеката, везаних за културу и младе, Јелушић је именовао изградњу зграде музичке школе са концертном двораном, Youth Creative Polis, али и урбане културне џепове који ће битри центри омладинског и културног развоја. Он је учесницима панела навео неке од највећих културних догађаја који се одржавају у Новом Саду, а чија је препознатљивост далеко изван локалних граница, попут Егзит фестивала, Стеријиног позорја, НОМУС-а, Фестивала уличних свирача и других догађаја који су сигурно допринели добијању титуле Културне престонице Европе.

– Нови Сад је успешан и ефикасан административни центар АП Војводине, град са електронском управом која подстиче и подржава развој друштва и савремене привреде, поштујући принципе одрживог развоја и заштите животне средине. Нови Сад је модеран универзитетски и научно-истраживачки центар региона и лидер је у сектору информационих технологија – закључио је Јелушић.

Дводневни симпозијум окупио је око 150 представника локалних влада, градоначелника, градских менаџера и урбаниста, финансијских стручњака, али и представнике цивилног сектора, како би разменили искуства и унапредили партнерство између градова земаља југоисточне Европе.