Новосадски полумаратон, 25. по реду, одржаће се у недељу, 25. марта, а старт трке заказан је на Тргу слободе од 11 часова. На овогодишњи полумаратон до сада се пријавило више од 1.100 учесника, а организатори очекују још пријављених на сам дан трке, посебно међу средњошколцима и основцима.22-03-18-1

Председник Скупштине Града Новог Сада и председник Организационог одбора Новосадског полумаратона Здравко Јелушић на данашњој конференцији за новинаре позвао је Новосађане и Новосађанке да се придруже тркачима и узму учешће у полумаратонској трци. Он је апеловао на возаче, замоливши их за разумевања и стрпљења због одржавања трке и појединих затворених саобраћајница током одржавања спортске манифестације.

– Очекујем да Новосадски полумаратон протекне у најбољем реду, а то с једне стране значи да се у што мањој мери омета саобраћај у граду, а са друге стране да се испуни оно што спорт јесте – поручио је председник Скупштине града Здравко Јелушић.22-03-18-2

Он је подсетио да је Нови Сад изабран за Омладинску престоницу Европе 2019. године, као и Европску престоницу културе 2021. године, подвлачећи да и спортске манифестације и догађаји имају веомао важно место у нашем граду.

– Нови Сад доживљава своју културолошку ренесансу и доживљаваће је у наредним годинама. Спорт има веома значајно место у том процесу – закључио је председник градског парламента Здравко Јелушић.

Промотерка овогодишњег полумаратона је наша прослављена спортискиња и освајачица бронзане медаље у стрељаштву на Олимпијским играма у Барселони 1992. године и помоћница покрајинског секретара за спорт и омладину Аранка Биндер, која је истакла да јој је велика част што је део Новосадског полумаратона.

– Свака манифестација која окупља толики број људи је достојна поштовања. Нама је циљ да генерације које долазе усмеримо на праве вредности. Захвална сам на позиву и указаном поверењу, а учесницима полумаратона првенствено желим задовољство, а потом и успеха на стази – објаснила је трострука учесница олимпијских игара Аранка Биндер.22-03-18-3

На овогодишњи полумаратон поред домаћих тркача, пријавило се и око 150 страних учесника и учесница из више од 20 земаља. Директор Новосадског полумаратона Милан Долга прецизирао је да је лимит одржавања трке три сата и истакако да ће се деонице стазе постепно отварати за саобраћај како их истрче тркачи.

Поред полумартонске трке, у недељу, 25. марта одржаће се штафетни полумаратон, рекративно трчање на 10,548 километара, трчање-шетња средошколаца и старијих основаца, Полетарац трчање (шетња малишана), као и традиционална пузећа трка беба на 4,195 метара.

Траса полумаратонске трке иде од Трга слободе, Змај Јовином и Дунавском улицом, Кејом жртава рације, Булеваром цара Лазара, Београдским кејом, Улицом др Симе Милошевића, Јиричековом, Фрушкогорском, Булеваром деспота Стефана, Балзаковом улицом, Улицом 1.300 каплара и Иве Андрића.