Чланови Савета за особе са посебним потребама су на данашњој седници упознати са Информацијом о раду Друштва за подршку особама са аутизмом Града Новог Сада, поводом обележавања 2. априла, Светског дана особа са аутизмом.

За аутизам, који бележи пораст у односу на протекле године, не постоји лек, аутизам није болест већ стање, односно спектар поремаћаја, па су активноисти овог Друштво базиране на превенцији институционализације деце, инклузији у редовне вршњачке групе, односно у редовне вртиће, основне и средње школе, социјализацији, квалитетно организованом слободном времену, као и демаргинализација истих кроз указивање на минималност разлике између њих и тзв. неуротипичне популације. Велики проценат деце укључен је у систем образовања или у систем социјалне заштите кроз дневне боравке

Мара Бошњак, председник УО овог Удружења, на данашњој седници истакла је да су пратећи децу са аутизмом дошли до сазнања да је поред дефектолошких, психолошких и логопетских третмана, као врло ефикасан вид терапије код деце су и активности као што су вежбе релаксације и кинези терапије, терапијско јахање, пливање, терапија музиком и сликање. Управо због тога направљене су радионице које су организоване и осмишљене не као обавеза и оптерећење већ као квалитетно проведено слободно време.

Манифестације које се одржавају годинама уназад имају континуитет, па тако обележавање 2. априла, Светског дана подизања свести о аутизму, уличном акцијом „Кишобран за све“, je прерасла  у манифестацију под називом „Априлски дани аутизма у Новом Саду“ , када током целог месеца априла појачаним активностима промовишу резултате рада Удружења у циљу подизања свести у локалној заједници.

Друштво за подршку особама са аутизмом Града Новог Сада пружа подршку у превазилажењу препрека и лакшем укључивању у редовне вршњачке групе деци, младима и особама са аутизмом, као и њиховим породицама. Основано је 1999. године, броји 122 члана и све активности које спроводи финансирају се путем пројеката и донација или волонтирањем.