На позив градоначелника Дортмунда, града побратима Новог Сада, председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић и шеф кабинета градоначелника Станко Љубичић, заједно са групом омладине, налазе се у немачком граду у којем се одвија манифестација “Интернационални омладински сусрет Дортбунт 2018”.06-05-18-1

Ово је прилика да се у овом немачком граду, кроз спорт и културу, представе градови побратими града Дортмунда из целог света. Претходне године на челу делегације нашег града био је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, када је заједно са градоначелником Дортмунда Урлихом Сиерауом отворио парк под називом Нови Сад.

У свом обраћању присутнима на свечаном пријему код градоначелника Дортмунда, председник новосадске Скупштине Здравко Јелушић нагласио је важност дугогодишњег пријатељства два града.

– То пријатељство је доказано у тешким временима за народе Балкана, за Србију, а самим тим и за Град Нови Сад. Ни једног момента пријатељство између градова није доведено у питање. Помоћ која је тих година стизала из Дортмунда била је огромна, пре свега у психолошком смислу и данас не могу пропустити прилику да се не захвалим вашој и нашој суграђанки Хенелори Ламхе за све што је учинила тих година.06-05-18-2

Право пријатељство доказано је и приликом аплицирања за титулу Европске престонице културе, када је Дортмунд свим снагама подржао апликацију нашег града и поново доказао да се права пријатељства препознају у свим приликама и временима. Сигуран сам да делимо осећање са свим гостима да смо данас овде, заједно у Дортмунду, граду добрих људи – истакао је председник Скупштине града Здравко Јелушић.

Била је ово прилика и да се разговара о потреби упознавања што већег броја привредника, како би и привредна сарадња два града била дигнута на што виши ниво.