Председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић примио је данас у градском парламенту делегацију кинеског града Нингбоа, коју предводи директор Канцеларије кинеског народног политичког савета Нингбоа Ксие Куанхуа, и са њима разговарао о сарадњи два града.22-05-18-1

Делегација кинеског града борави у Новом Саду у оквиру европске турнеје, а састанку су присуствовали и члан Градског већа за привреду Милорад Радојевић, као и шеф Канцеларије за локални и економски развој Града Новог Сада Горан Сечујски.

Председник новосадске Скупштине Здравко Јелушић истакао је да је увек задовољство угостити пријатеље из Кине, најмногољудније земље на свету, те пожелео добродошлицу представницима кинеског града.

– Поред образовања и културе, привреда је најбољи начин да се приближе две земље и два народа – поручио је председник Скупштине града Здравко Јелушић.22-05-18-2

Како је истакнуто на састанку, управо је робна размена у претходној години између кинеског града Нингбоа и Србије износила 36 милиона долара. Нингбо је, прецизирано је на састанку, једна од највећих светских лука, а Нови Сад и кинески град од 2015. године имају потписан Меморандум о разумевању у вези са успостављањем пријатељских односа и сарадње.

Члан Градског већа за привреду Милорад Радојевић упознао је госте из Кине са привредом Новог Сада, објаснивши да се привреда у последњих неколико година интензивно развија, број привредних субјеката повећава, а незапосленост смањује.22-05-18-3

Шеф Канцеларије за локални и економски развој Града Новог Сада Горан Сечујски истакао је да Канцеларија активно промовише Нови Сад у привлачењу инвестиција, као и да координише пројектима који се реализују у нашем граду. На састанку је поручено да су свим заинтересованим инвеститорима из Нингбоа врата Новог Сада увек отворена.

Представници кинеског града упознали су домаћине са привредом Нингбоа, упутивши позив да Нови Сад узме учешће на Сајму инвестиција и трговине, који се наредног месеца одржава у овом граду.

На састанку је речено да култура такође има велик утицај у повезивању два града, а истакнута је и сарадња Универзитета у Новом Саду и Нингбоу, која је успостављена 2015. године.