Чланице и чланови Савета за заштиту животне средине на данашњој седници имали су прилику да се упознају са Манифестацијом „ЕУ Зелена недеља 2018” (EU Green Week 2018) која је одржана у Новом Саду од 21. до 25. маја ове године.

Према речима Саре Новаковић, чланице Савета МЗ Салајка, која и организује ову манифестацију, EUGreenWeek2018 је најзначајнија манифестација у еколошком календару Европске уније, у организацији Директората за животну средину Европске уније, а поред централног догађаја у Бриселу, организују се и партнерски догађаји, чији се програми након селекције објављују на сајту EUGreenWeek2018.

Ове године је било 276 оваквих догађаја из свих земаља чланица Уније, а с обзиром да је Манифестација отворена и за земље које нису чланице Европске уније, Савет месне заједнице Салајка заједно са удружењем „Милева Марић Ајнштајн“ у сарадњи са основним школама „Вук Караџић“, „Јожеф Атила“ и „Доситеј Обрадовић“ је одлучио да организује партнерски догађај под слоганом „Green now for green Novi Sad” о чему је потписан и партнерски уговор.

– Задовољивши строге критеријуме наш партнерски догађај се налази на сајту као једини партнерски догађај из Србије – нагласила је Сара Новаковић и додала да је програм намењен деци, новосадским основношколцима и састоји се поред свечаног отварања и од две интерактивне радионице на тему циркуларне моде и биодиверзитета и једног квиза на тему екологије. Програми су бесплатни за све учеснике, а како за ову сврху Европска Унија није предвидела средства, програм се реализује средствима донатора.

Препознавши важност манифестације у календар догађаја су је уврстиле Туристичка организација Новог Сада, Туристичка организација Војводине и Туристичка организација Србије.