Председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић, заједно са шефом Канцеларије за локални економски развој града Новог Сада, господином Гораном Сечујским учествује на Форуму градоначелника Кине и 16 земаља Централне и Источне Европе (2018 China – CEEC Mayors Forum) који се од 7. до 9. јуна одржава у кинеском граду Нингбоу.08-06-18-2

Форум је прилика да се и ове године потврди снажна веза између Кине и земаља Централне и Источне Европе у оквиру иницијативе “Један појас – један пут”, а догађај се организује уз подршку Владе НР Кине и града Нингбоа.

На овогодишњем Форуму, представници градова у овиру иницијативе 16+1 земаља (Србија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Естонија, Кина, Летонија, Литванија, Мађарска, Македонија, Пољска, Румунија, Словачка, Словенија, Албанија , Хрватска, Црна Гора, Чешка Република), разговарали су о унапређењу сарадње у области трговине, иновација и предузетништва, либерализацији инвестиција и развоју пилот зона економског развоја, те бољем повезивању малих и средњих предузећа.

Господин Јелушић се у оквиру главног дана Форума, у петак 8. јуна, обратио пред неколико стотина представника влада, градова, удружења и новинара из Кине и 16 земаља Централне и Источне Европе у оквиру панела посвећеног либерализацији инвестиција и пилот зонама економске сарадње.08-06-18-1

Нагласио је да Србија има дугу историју пословања у слободним царинским зонама, наводећи уговор са Грчком из 1913 године када је Солун, уговорно, постао најближа Српска лука и то је био пионирски покушај таквог начина пословања у Европи.

– Данас у Србији послује 14 СЦЗ и у њима је запослено, према подацима из 2016 године, више од 26.000 радника. У тим зонама производи се 16% од укупног извоза Србије. Слободне царинске зоне су велика шанса за мање развијене земље, да унапреде своју технологију и додатну едукују радну снагу. Сада када су председници Александар Вучић и Си Ђинпинг подигли ниво политичких односа Србије и Кине на највиши ниво у историји, важно је да и привредници препознају своју шансу и да се ниво економски однос значајније унапреди. Слобнодне царинске зоне су важан ослонац у тим напорима – истакао је председник новосадске Скупштине.

Током трајања Форума, господин Јелушић се сусрео са господином Чен Лијем, представником Чангчуна, града побратима Града Новог Сада и том приликом истакао важност сарадње наша два града у оквиру иницијативе “Један појас – један пут” и изразио наду да ће господин Чен поново посети Нови Сад.08-06-18-3

Форум градоначелника представља важну компоненту четвртог Сајма инвестиција и трговине, који се од 8. до 11. јуна одржава у овом граду, а на чијој су свечаној церемонији отварања 7. јуна је била присутна И делегација града Новог Сад. За време свих ових догађаја Председник Јелушић и господин Сечујски су имали прилике И да обиђу српски штанд на четвртом Сајму инвестиција и трговине у Нингбоу. На овом сајму 16 земаља Централне и Источне Европе представљају своје производе широке потрошње. На штанду Републике Србије представљено је више српских брендова – прехрамбених производа, пића, вина, накита и других производа. Срдачну добродошлицу представницима Града Новог Сада пожелели су привредници из Новог Сада, Сомбора и других градова, који већ неколико година уназад промовишу Србију и Нови Сад на овом сајму.

Сајам инвестиција и трговине у Нингбоу је прилика да се кинеске компаније специјализоване за дистрибуцију упознају са производима из Србије за којима постоји интересовање кинеских потрошача, посебно када су у питању прехрамбени производи и вино.