Јубиларни 25. дечији фолклорни фестивал “Злата брана” свечано је данас отворен програмом и гала концертом у Основној школи “Људевит Штур” у Кисачу. Фестивал, који је ове године окупио фолклорна друштва из Србије и региона, отворио је председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић, истичући значај фестивала који су усмерени на очување националног идентитета, као и културолошких обележја народа.24-06-18-1

– Словаци су својим доласком на ово подручје пре неколико стотина година оплеменили Војводину. За све те године нису заборавили ко су и одакле су. И данас смо сви поносни на ту чињеницу. Сигуран сам да је сваки Словак у Србији амбасадор Словачке овде у Србији. Овакви догађаји деци од малих ногу усађују оно што је неопходно, а то је да науче да буду то што јесу и да на један леп начин поштују своју државу – казао је председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић.

Он је додао да су Словаци дали свој велики допринос у процесу кандидатуре и одабира Новог Сада за Европску престоницу културе.

– Словаци су успели да очувају своју културу, а Град Нови Сад ће наставити да негује све различититости које Војводину чине богатијом – поручио је Јелушић.24-06-18-2

Покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић истакла је да јој је велика част да присуствује богатом програму традиционалног фестивала “Злата брана”.

– Изражавам искрено дивљење за све што сте постигли у протеклих 25 година. Организатори и учесници фестивала су својеврсни чувари традиционалних вредности, културне баштине и националних обичаја на најлепши могући начин – поручила је Милошевић.

Директор Културног центра “Кисач” Павел Сурови казао је да су у Кисачу, Војводни и Србији поносни на чињеницу да фестивал добија међународни карактер и да је јединствен у целом региону. Он је истакао да је изградња мултифункционалног објекат у Кисачу, који би задовољио све потребе за организовање фестивала, уврштена у стратегију развоја Града Новог Сада, што је, како је оценио, почетак припреме пројекта.24-06-18-3

– Град је финансирао реконструкцију програмске сале Културног центра “Кисач” и захвљаљујем се на подршци Града Новог Сада и подршци градоначелника Милоша Вучевића – рекао је Сурови.

Пре уметничког дела програма, присутнима се обратила и амбасадорка Словачке у Србији Дагмар Репчекова, а међу званицама је био и начелник Јужнобачког округа Милан Новаковић.

Након свечаног дела, одржан је и гала концерт, а гостима су се представила многобројна дечија фолклорна друштва.