Дан резервних војних старешина, обележен је данас свечаним програмом у Градској кући, а поред културног дела програма, резервним војним старешинама, као и другим организацијама уручена су признања и захвалнице. Присутне на свечаности је поздравио председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић, који је истакао да је 2018. година јубилеја.14-09-18-1

– Пре сто година, 15. септембра, пробијен је Солунски фронт и знамо колика је била цена пробијања тог фронта и које је уопште жртве Србија поднела у Првом светском рату, изгубивши трећину становника. У том рату, огромну жртву поднели су цивили и резервисти. Зато дан који резервни војни официри славе као свој Дан, јесте и за нас водиља да знамо колика је цена слободе и да без резервиста ниједна војска није успела донети слободу своме народу – поручио је председник новосадског парламента Здравко Јелушић.

Он је додао да Град Нови Сад подржава овакве манифестације, јер “верујемо да ће и кроз овакве догађаје млади нараштаји сазнати колика је цена слободе”.

– Они који су живели у овом граду показали су да у рату знају да бране слободу, а да у миру живе сложни како би овај град био лепше место за сваког ко у њему живи – казао је Јелушић.14-09-18-2

Председник Организације резервних војних старешина Града Новог Сада Бошко Пилиповић истакао је да је 2018. година посвећена стогодишњици пробоја Солунског фронта и присаједињењу Војводине краљевини Србији.

– Имамо статутарну обавезу да негујемо традицију ослободилачких ратова, а пошто смо формирани 15. септембра 1919. године имамо и изузетно велику историјску традицију. Захваљујући великом разумевању Града Новог Сада, имамо један достојанствен однос и пријем резервних војних старешина – рекао је Пилиповић.

Током свечаности председнику Скупштине Града Новог Сада Зравку Јелушићу уручено је и признање Организације резервних војних старешина Града Новог Сада.