Како одржати виталност компаније и консолидовати пословање, била је тема данашњег састанка Парламента привредника, одржаног у Регионалној привредој комори Јужнобачког округа, а оквиру реализације друге фазе програма “Решавање питања задужења и престанка пословања привредних субјеката у региону Западног Балкана”. 18-09-18-1

Присутне привреднике и предаваче у уводном делу састанка поздравио је у председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић, истакавши да је Нови Сад, поред града културе, младости и спорта и град привреде.

–  Нови Сад има више од 27.000 хиљада привредних субјеката, што чини осам одсто свих регистрованих субјеката у Републици Србији. Наш град је од 2016. године носилац сертификата о повољном пословном окружењу BFC SEE – Business Friendly Environment, South East Europe, који је у региону Западног Балкана подржан од стране немачке организације ГИЗ. За последњих пет година број незапослених је смањен за више од 13.000, па је стопа незапослености смањена са 18 процената 2013. године, на испод 11 одсто 2017. године, а град годишње за подршку новом запошљавању издваја око милион еура – истакао је председник Скупштине града Здравко Јелушић.18-09-12-2

Он је додао да су данашње теме “више него интересантне за предузетнике”.

– Сигуран сам да су овакви догађаји у функцији повећања виталности наше привреде. Зато се у име града захваљујем Привредној комори Србије што је одабрала Нови Сад за старт ових активности – закључио је Јелушић.

Данашња предавања организује Привредна комора Србије, у сарадњи са Министарством привреде, Министарством правде, Међународном финансијском корпорацијом – чланицом Групе Светске банке и уз подршку Владе Швајцарске. Директорка Регионалне привредне коморе Нови Сад Оливера Симовић истакла је да је циљ програма циљ програма смањење ризика пословања и унапређење оквира и праксе несолвентности, што ће допринети побољшању положаја поверилаца, заштити пословања економски одрживих компанија, као и већој сигурности за нова улагања.

– Посебна пажња у програму посвећена је мерама и поступцима за очување виталности компанија, правовремено реаговање на захтеве тржишта, избегавање кризе, оздрављење и реструктурирање пословања и решавање проблема коришћењем расположивих инструмената на које програм указује – објаснила је Симовић.18-09-18-3

Судија Привредног суда у Новом Саду Владислав Куртек прецизирао је да овај суд има 3.700 предмета у парничном, извршном, стечајном и поступку реорганизације.

– У свим тим поступцима постоји могућност за решавање спорних питања путем посредовања, односно путем медијације. Око 20 одсто спорова завршава на тај начин. Подржавамо овакве активности, јер свако има мотивацију да реши спор краће, брже и свакако јефтиније – казао је Куртек.

Током састанка привредницима су одржана предавања на тему како оджати виталност компанија, потом о спразумном финансијском реструктурирању и медијацији као начину решавања проблема у пословању, те стечајни поступак у функцији консолидације и настaвка одрживог пословања.