Координационо тело за борбу против насиља у основним и средњим школама предложиће Граду нове мере за сузбијање вршњачког насиља, али превасходно за борбу против наркоманије међу децом и младима, одлучено је на данашњој седници овог тела. С обзиром на то да овај проблем превазилази образовне установе, али је и даље присутан на улицама, Координационо тело ће покренути иницијативу којом би се малолетницима онемогућило да у касним вечерњим сатима буду на улици без пратње пунолетне особе. Таква мера је већ заступљена у појединим европским државама и дала је дугорочне резултате.

– Захваљујући низу мера, међу којима је и ова, Исланд је проценат младих који активно користе алкохол и психоактивне супстанце за 20 година свео са 44 на свега пет одсто. Идеја је да млађи од 16 година не смеју да бораве ван куће без пратње пунолетне особе која за њу одговара након 22 часа зими, односно иза поноћи лети. Такође, предлажемо и апсолутну забрану уласка малолетницима у било коју врсту угоститељског објекта након 22 часа – рекао је члан Градског већа за образовање и председник Координационог тела Владимир Јелић.

Координационо тело такође ће предложити и свим новосадским школама да уведу едукације за родитеље на којима ће их стручне особе упутити у проблематику наркоманије, али их и упознати са алтернативним начинима како би својој деци могли помоћи да остану даље од те пошасти.

– Бројна истраживања су показала да квалитетно провођење времена са децом у природи, концертима, културним садржајима или спортским активностима знатно смањује ризик да малолетници посегну за алкохолом или неком психоактивном супстанцом. Заједничким активностима се јачају породичне везе између родитеља и детета и породица постаје безбрижно окружење – истакао је Јелић.

Он је подсетио да је Град већ укључио родитеље у стратегију борбе против наркоманије дељењем бесплатних тестова на наркотике, као и увођењем бесплатних спортских активности у свим новосадским школама.