Новосадски маратон, 26. по реду, одржаће се у недељу, 14. октобра, а старт трке заказан је за 10 часова на Тргу слободе, најављено је на данашњој конференцији за новинаре, одржане поводом предстојећег маратона у Новом Саду. Како је председник Скупштине Града Новог Сада и председник Организационог одбора Новосадског маратона Здравко Јелушић истакао, Новосадски маратон је уписан у мапе светских маратонски трка. 10-10-18-4

– Поред тога што је Нови Сад Омладинска престоница Европе 2019. године и Европска престоница културе 2021. године, наш град је препознат и као престоница маратона, не само у Србији него и у региону – казао је Јелушић, додајући да томе у прилог иде чињеница да се маратон, али и полумаратон, одржавају у нашем граду дуже од четврт века.

Председник градске Скупштине захвалио се свима који су учестовали у организацији овогодишњег маратона, а то су поред многобројних градских предузећа и установа, Војска Србије, полиција, Црвени крст и друге институције. Он је апеловао на возаче да у недељу, током одржавања маратона, буду стрпљивији и пажљивији због затварања појединих саобраћајница које користе маратонци, истовремено позвавши Новосађане и Новосађанке да учествују у некој од трка предстојеће спортске манифестације, али и да подрже тркаче и тркачице. 10-10-18-5

Председник Извршног одбора Новосадског маратона Милан Долга прецизирао је да се до сада пријавило око хиљаду такмичара, али и да на тај број треба додати ђаке основних и средњих школа, који традиционално учествују у пропратним тркама Новосадског маратона.

– Захваљујем на подршци коју нам Град Нови Сад пружа, градским предузећима и комуналним службама, као и осталим установама и институцијама – казао је Долга.

Он је истакао да ће у главној, маратонској трци учествовати спортисти, а позвао је рекреативце да се опробају у некој од пратећих трка. Како је објаснио, стаза маратона се затвара у 15 часова.

Поред маратона од 42,195 километра, одржаће се и пропратне трке: дипломатски мартон, штафетни мартон (од 3 до 10 измена), трка на 33,815 км, трка на 25,435 км, рекративно трчање на 10,548 км, трке за основце и средњошколце на 1000 метара, 800 метара, 400 метара, традиционална пузећа трка беба на 4,195 метра, као и трка корњача, која је и заштитни знак маратона. 10-10-18-6

Траса Новосадског маратона креће од Трга слoбoде, иде Улицом Змај Јoвином, Дунавском, Кејом Жртава рације, Београдским кејом, Булеваром цара Лазара, Улицом др Симе Милoшевића, Јиричекoвом, Фрушкoгoрском, Булеваром деспoта Стефана, Балзакoвом, 1300 каплара, Улицом Иве Андрића, Булеваром Европе, Футoшком улицом, Футoшким и Нoвoсадским путем, где се прави окрет на семафора код улаза у Ветерник.