Ансамбл “Вила” Српског културно-уметничког друштва “Железничар”, предузеће за издаваштво “Православна реч” и доц. др Мирослав Копања предложени су за добитнике Октобарске награде за 2018. годину, док је директор Техничке школе “Милева Марић Ајнштајн” др Станко Матић предложен за овогодишњег лауреата Новембарске повеље, одлучено је на данашњој седници Комисије за обележавање празника, доделу признања и међуградску сарадњу у земљи и иностранству.

Ансамбл “Вила” за Октобарску награду предложили су Организација резервних војних старешина Града Новог Сада и Удружење војних пензионера Нови Сад, а у образложењу се између осталог наводи да је ансамбл у својој богатој историји, дао велик и значајан допринос у промовисању културе и уметности Града Новог Сада и Републике Србије.

“Православну реч” за Октобарску награду предложили су новосадски песници Ђорђо Сладоје и Селимир Радуловић, док је у образложењу наведено да je бројним монографијама изузетне графичке и штампарске израде, градећи властити издавачки идентитет, темељно радила на препознавању и обнављању нашег националног идентитета, на његовом очувању и заштити. “Православна реч” је добитник престижне Вукове награде, а одликована је и Орденом Светог Саве.

Доц. др Мирослава Копању за Октобарску награду предложили су Савет МЗ “Каћ” и Шаховски савез Војводине, а у образложењу је наведено  да је дугогодишњи председник Шаховског савеза Војводине, а сада директор Шаховског клуба “Југовић” из Каћа доц. др Мирослав Копања својим изузетним залагањем и радом допринео да Нови Сад постане центар шаха у Војводини и Републици Србији.

Директора Техничке школе “Милева Марић Ајнштајн” др Станка Матића за Новембарску повељу је предложио Актив директора средњих школа, а у образложењу стоји да је др Станко Матић оставио дубок траг како у новосадском стручном образовању, тако и на целој територији Србије.

Пре утврђених предлога, Комисија за обележавање празника, доделу признања и међуградску сарадњу у земљи и иностранству утврдила је листе кандидата за Октобарску награду и Новембарску повељу за 2018. годину. Комисији je упућено 15 предлога за кандидате за Октобарску награду и шест предлога за Новембарску повељу. Након размотрених иницијатива за највиша градска признања, Комисија је утврдила да две иницијативе за доделу Октобарске награде нису поднете у складу са Одлуком о Октобарској награди Новог Сада, те их није ни разматрала, док су разматране иницијативе да високо градско признање добије Зоран Радисављевић, енигмата, новинар и писац, Милан Плавшић, иноватор, Издавачка кућа “Православна реч”, “Каћке новине”, Ансамбл “Вила”, Друштво учитеља Новог Сада, проф. др Војин Бјелица постхумно, Удружење “Чепом до осмеха”, потпредседник Савеза проналазача Србије Анђелко Главашевић, директорка ОШ “Вељко Влаховић” Љубица Грубач, Фондација “Мали принц”, дипл. инж грађевинарства Александар Бојовић и доц. др Мирослав Копања.

Свих шест иницијатива за Новембарску повељу су разматране, а међу њима су се нашли предложени кандидати Зоран Радисављевић, енигмата, новинар и писац, Удружење за неговање и очување српске традиције “Звуци с камена”, “Каћке новине”, директор Техничке школе “Милева Марић Ајнштајн” др Станко Матић, директор Завода за заштиту споменика културе Новог Сада мр Синиша Јокић и директор и уредник Издавачке куће “Прометеј” Зоран Колунџија.

Комисија је предлоге за највиша градска признања упутила Скуштини Града Новог Сада, а коначну реч даће одборници и одборнице на свечаној седници Скупштине града.