Председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић поздравио је данас учеснике завршне Регионалне конференције младих западног Балкана, која се реализује у оквиру четворогодишњег програма у организацији Европске асоцијације за локалну демократију и Центра локалне демократије.19-10-18-1

Обраћајући се учесницима, младима из региона, као и представницима локалних самоуправа из региона, председник Скупштине града Здравко Јелушић подвукао је да су млади будућност, те да сви догађаји који су везани за младе, јесу догађаји везани за будућност овог града.

– Са поносом можемо да кажемо да је Нови Сад град младих. На време смо израдили стратегију за младе и Градска управа покушава да задовољи све оно што млади траже. Верујемо да је и то један од разлога што је Нови Сад Омадинска престоница Европе 2019. године – истакао је Јелушић, додајући да млади региона траже оно што их спаја.19-10-18-2

Панел је одржан у просторијама ОПЕНС-а 2019, а координатор ОПЕНС-а Вукашин Гроздановић оценио је да је и ова дискусија увод у све оно што ће се дешавати у 2019. години.

– Јако нам је важна сарадња са различитим институцијама, партнерима и организацијама како у Новом Саду тако и у региону – објаснио је Гроздановић.

Конференцију је подржала Европска унија, а Штефен Худолин испред Делегације ЕУ у Србији каже да је идеја пројекта да се млади из целе регије споје, али и да се споје са локалним администрацијама, док је Станка Параћ из Центра за локалне демократије поручила да нема бољег места од Новог Сада за организацију скупа, који окупља велик број младих из градова широм Балкана.19-10-18-3

– Овде су млади који активно учествују у процесима на локалном нивоу. Са нама су не само омладинске групе, већ и локалне самоуправе из региона – прецизирала је Параћ.

Завршна конференција, која се финасиран из EU DG NEAR из IPA Програма за Цивилно друштво, окупља око 40 учесника, младих између 25 и 30 година живота, али и представнике локалних самоуправа из општина попут Приједора, Мостара, Никшића, Скопја, Куманова, Пећи, Призрена, Суботице, Књажевца, Влора, Тиране и других.