Град Нови Сад добитник је другог места Годишње награде за општину/град једнаких могућности, која се додељује у циљу промовисања и јачања равноправности на свим пољима и стварања бољих и праведнијих услова за живот свих грађана и грађанки у локалним заједницама.21-12-18-1

Признање је додељено на данашњој свечаности Повереника за заштиту равноправности, као државне институције која је установила ово високо признање из области људских права. У име Града Новог Сада награду је примио председник новосадске Скупштине Здравко Јелушић, који је присутнима прочитао писмо градоначелника Новог Сад Милоша Вучевића, а у којем се наводи да ову “награду грађани Новог Сада доживаљавају као најбоље признање за све конкретне активности, све реализоване пројекте и свеобухватна настојања усмерена ка стварању бољих, праведнијих, равноправнијих и, пре свега, хуманијих услова за живот свих наших суграђана”.

Председник Скуштине града Здравко Јелушић поручио је приликом преузимања награде да је прима “у име грађанa Новог Сада и градоначелника”.21-12-18-2

– Сигурно је да појединац може да учини много, али ту су на крају грађани који су заслужили признање. Награде смо заслужили и од других ауторитета, који су нам додели да будемо Омладинска престоница Европе и Еропска престоница културе, aли ова награда нам даје велику обавезу да оно што смо постигли даље радимо још боље. Све ово би било тешко да Нови Сад не води човек на начин да се свим грађанима омогућава да уживају у једнаким шансама – казао је Јелушић.

Прво место припало је општини Гаџин Хан, треће општини Сврљиг, а министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић истакао је да је обавеза свих једница локалне самоуправе да обезбеђују равноправност и дају једнаке могућности свакомe.21-12-18-3

– Добар резултат се препознаје, али је сама награда подстицај за све да наставе са таквим радом, а некима и да почну са таквим радом. Награђени су пример осталима како се борити против дискриминације и буду толерантнији на различитости – закључио је Ружић.

Установљење и доделу награде помогла је Краљевина Норвешка, а амбасадор Норвешке у Србији Арне Санес Бјорнстад подвукао је да је борба против дискриминације врло важна.

– Сви морају да уживају иста права, да уживају оно што им друштво пружа. Борба против дискриминације је сталан посао и инвестиција у друштво. Хвала Влади Србије и повереници за заштиту равноправности што учествује у оваквом пројекту и што га обављају у сарадњи са локалном самоуправом, јер је то једини начин како то треба чинити – објаснио је амбасадор Краљевине Норвешке.

Годишња награда за општину/град једнаких могућности додељује се први пут, а признање је установила Бранкица Јанковић, повереница за заштиту равноправности, у чијем је мандату унапређење равноправности у свим друштвеним односима и заштита од дискриминације свих друштвених група.21-12-18-4

– Сви грађани и грађанке су пред законом једнаки, а дискирминације је забрањена по сваком основу. Наш задатак је прилично изазован. Ми морамо унапређивати равноправност на свим нивоима и у том послу сарађујемо са свим релевантним друштвеним актерима, између осталог и са једницама локалне самоуправе – рекла je Јанковић.

У конкуренцији за награду нашло се 74 општине/градова Србије, а чланица жирија Соња Лихт поручила је да је на жирију била велика одговорност али и задовољство донети одлуку које су се три заједице доказале као највећи борци за једнаке могућности, а против дискриминације.

– Ова награда треб да подстакне и друге како би били проглашени за општину, односно град једнаких могућности. Процес смањења дискриминације није нимало лак. Нарочито у општинама где је сиромаштво велико. Важно је да подстакнемо целу земљу да учествује у борби против дискриминације – прецизирала је Соња Лихт.

Награда је предвиђена за све локалне самоуправе у Србији, а победник се проглашава на конференцији у децембру, месецу када се обележава Међународни дан људских права. Признање ће се додељивати сваке године, а лауреат ће добити награду, посебан Лого равноправности који ће користити до избора следећег победника и биће промовисан као пример најбоље праксе у нашој земљи и Европи, кроз европску Мрежу тела за равноправност EKVINET-у.