На данашњој седници Kомисије за родну равноправност разматрано је Обавештење Поверенице за заштиту равноправности о награди на конкурсу за „Општину/град једнаких могућности“ и Извештавање Координационог тела за родну равноправност РС о спровођењу Националног акционог плана за примену Резолуције 1325 Савета безбедности ОУН – Жене, мир и безбедност.

Како је на седници речено, у Обавештењу Поверенице за заштиту равноправности о награди на конкурсу за „Општину/град једнаких могућности“, Повереница Бранкица Јанковић, још једном упућује честитке Новом Саду и градоначелнику Милошу Вучевићу и прослеђује специјално креиран Лого равноправности, који ће моћи да користи годину дана, до избора следећег победника. На тај начин, добитници награде биће промовисани као пример најбоље праксе у нашој земљи и Европи, кроз европску Мрежу тела за равноправност – EКВИНET.

Град Нови Сад добитник је другог места Годишње награде за „Општину/град једнаких могућности“, која се додељује у циљу промовисања и јачања равноправности на свим пољима и стварања бољих и праведнијих услова за живот свих грађана и грађанки у локалним заједницама. Признање је у децембру прошле године додељено на свечаности Повереника за заштиту равноправности, као државне институције која је установила ово високо признање из области људских права. У име Града Новог Сада награду је примио председник новосадске Скупштине Здравко Јелушић.

Установљење и доделу награде помогла је Краљевина Норвешка, а прво место припало је општини Гаџин Хан, а треће општини Сврљиг. У конкуренцији за награду било је 74 општине/градова Србије. Ова награда додељена је по први пут и предвиђена је за све локалне самоуправе у Србији. Признање ће се додељивати сваке године, а лауреат добија као награду посебан Лого равноправности.

У вези са извештавањем Координационог тела за родну равноправност РС о спровођењу Националног акционог плана за примену Резолуције 1325 Савета безбедности ОУН – Жене, мир и безбедност у Републици Србији (НАП), неопходно је да се најкасније до фебруара ове године приступи реализацији следећих задатака: извештавању о образовању и функционисању институционалних тела и механизама родне равноправности предвиђених НАП-ом у јединицама локалне самоуправе, изради Извештаја о имплементацији НАП-а за период јун 2017 – децембар 2018. године, у складу са прописаним моделом извештавања и ажурирању података о контакт особама задуженим за родну равноправност – речено је на данашњој седници.