Регионална DIG4TEACH конференција, о дигиталној компетентности едукатора, као основом дигиталне Србије, отворена је данас у Ректорату Универзитета у Новом Саду. Конференција обједињује неколико тема из области дигитализације, попут дигиталне писмености, дигиталне компетенције, дигиталних ресурса, подучавање и учење дигитализације и слично, а предавачи су еминентни домаћи и страни стручњаци из ове области.18-02-19-1

Учеснике Регионалне DIG4TEACH конференције поздравио је председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић, истичући да је Нови Сад “Силицијумска долина Србије”.

– Нови Сад је ове године Омладинска престоница Европе, а Европска престоница културе 2021. године. Али, оно чиме се посебно поносимо јесте чињеница да смо у правом смислу речи Силицијумска долина Србије, пре свега захваљујући Унивезитету у Новом Саду. Наш град се наметнуо као лидер информационих технологија у Србији – казао је председник новосадске Скупштине Здравко Јелушић.18-02-19-2

Он је додао да се не сме губити време објашњавајући колики је значај дигиталне ере и дигитализације, јер је “време у инфорамционим технологијама кључни ресурс”.

– На прелазу миленијума, било је потребно хиљаду година да се знање у одређеној области удвостручи. Данас је то само пет година, а у информационим технологијама 3,7 година – поручио је Јелушић.

Он је додао да је Нови Сад увек отворен за нове идеје, јер информационе технологије са једне стране препознају као могућност извора зараде, а са друге стране делатност да млади људи успеју у Србији.18-02-19-3

Помоћница министра за електронске комуникације и поштански саобраћај, Министарства за трговину, туризам и телекомуникација проф. др Ирини Рељин истакла је да је дигитализација област која се највише развија у овом тренутку и најбитнија је за развој свих економија у свету. Она је прецизирала да је Србија напредовала на листи индекса дигиталне економије и друштва (ДЕСИ), којим се мери пет различитих категорија. Како је објаснила, Србија је из године у годину напредовала, па се 2016. године, према поменутом  индексу, нашла на 34. месту од 45 држава, међу којима су све чланице ЕУ, али и оне које нису европске или нису у ЕУ.18-02-19-4

– Већ тада смо у неким категоријама надмашили и поједине земље чланице Европске уније – објаснила је проф. др Рељин, додавши да истраживања показују да ће показатељи из 2018. године бити још бољи.

Проректор за наставу Универзитета у Новом Саду проф. др Стеван Станковски истакао је да Новосадски универзитет похађа више од 50.000 студената и око 5.000 запослених у наставном прецесу.

– Једна од ствари која нас издваја од осталих универзитета у региону јесте што је Универзитет у Новом Саду Европски центар изврсности за дигиталне технологије у пољопривреди и то је оно што нас повезује са данашњом темом – прецизирао је проф. др Станковски.

Организатор конференције је Покрет за друштвени и економски развој Србије.